Crna kronika

SPLIT: Pala skupina krijumčara oružja

Organizirana je skupina djelovala zajedničkim snagama na svjetskoj razini - malo je reći da su imali arsenal oružja, a o svemu se oglasilo Ministarstvo unutarnjih poslova

Autor: Josipa Maksimović - 22.11.2018

Skupina splitskih krijumčara oružja, pala je zbog zajedničkog djelovanja, a o svemu se oglasilo Ministarstvo unutarnjih poslova.

‘Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Split) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana (1976., 1955., 1959., 1984.) te jednim dvojnim državljaninom Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske (1987.) zbog postojanja osnova sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili više kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su se petorica osumnjičenih od početka 2018. godine pa do 21. studenoga 2018. povezali u zločinačko udruženje prema planu o zajedničkom djelovanju zbog višekratne kupovine većih količina vatrenog oružja i bitnih dijelova tog oružja iz Sjedinjenih Američkih Država, te prodaje tog oružja na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske, a zbog stjecanja velike imovinske koristi.

U okviru podjele zaduženja u zločinačkom udruženju prvoosumnjičeni (1976.) je putem Interneta dogovarao nabavu i isporuku veće količine pištolja i bitnih dijelova za te pištolje, a za čiju je nabavu potrebno prethodno odobrenje nadležnih tijela. Naručene pošiljke su lažno deklarirane kao dijelovi za automobile, motocikle i igračke te su putem pošte stizale na adresu prvoosumnjičenog, kao i na ime nepostojeće osobe na adresi njegovog radnog mjesta na području grada Omiša.

O isporuci paketa prvoosumnjičeni je izvještavao trećeosumnjičenog (1959.), inače otpremnika na poslovima carinjenja u pošti, koji je pakete s pištoljima ili njihovim  bitnim dijelovima stavljao u redovni poštanski promet te na taj način neposredno omogućavao izbjegavanje carinske kontrole.

Nakon što bi preuzeo pošiljke, prvoosumnjičeni je o tome obavještavao drugoosumnjičenog (1955.) koji je nakon što bi sastavio pištolje i dijelove pištolja tako izrađene pištolje, zajedno s prvoosumnjičenim, prodavao preostaloj dvojici osumnjičenih (1984. i 1987.) koji su ih stavljali u promet na ilegalnom tržištu.

Temeljem naloga suca istrage policijski službenici obavili su pretrage domova i vozila osumnjičenih te su tom prilikom pronašli i oduzeli veće količine vatrenog oružja, dijelova za vatreno oružje te streljiva.

Drugoosumnjičeni (1955.) se od ranije nalazi u istražnom zatvoru. Naime, Služba za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split u listopadu 2018. godine podnijela je protiv njega kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Tada su policijski službenici tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja, a u sklopu pretrage doma temeljem naloga nadležnog suca istrage, pronašli i oduzeli:

45 pištolja i revolvera,  28 pušaka, dvije strojnice, 5 automatskih pušaka, jedna poluautomatska puška,  11 prigušivača pucnja, 162  komada različitih sastavnih ili rezervnih dijelova različitog vatrenog oružja, 18.199 komada puščanog i pištoljskog streljiva različitih kalibara i marki, 1017 inicijalnih kapisli, te oko 5 kilograma baruta, te veća količina gotovog novca.’ , stoji na stranici Ministarstva unutarnjih poslova.op

Tagovi: krijumčari oružja, organizirani kriminal, oružje,