Crna kronika

Papa Franjo protiv svećenika “predatora”

Papa Franjo je pozvao zlostavljače na preobraćenje i predaju vlastima

Autor: Josipa Maksimović - 21.12.2018

Papa Franjo u petak je pozvao svećenike-predatore koji su seksualno zlostavljali maloljetnike da se svojevoljno predaju vlastima, u jednom od najizravnijih obraćanja uslijed krize koja pogađa Rimokatoličku crkvu.

“Onima koji su zlostavljali maloljetnike reći ću ovo: preobratite se i predajte se vlastima, a pripremite se za Božju pravdu”, rekao je Papa u tradicionalnom božićnom obraćanju Kuriji, središnjoj administraciji Vatikana.

Iako nije odmah bilo jasno je li Papa mislio na predaju vatikanskom crkvenom pravnom sustavu ili državnim vlastima, ili oboje, vatikanski izvori navode da je ovo prvi takav izravan poziv Pape.

Papa Franjo, koji je prethodno koristio božićno obraćanje za kritiku korupcije i lošeg vođenja Kurije, ovoga puta je pažnju skrenuo na globalnu krizu seksualnog zlostavljanja.

“Neka bude jasno, suočena s ovim gadostima, Crkva će učiniti sve kako bi se priveli pravdi svi koji su počinili takve zločine. Crkva neće nikada zataškati ili ne shvatiti ozbiljno bilo koji slučaj”, rekao je Papa.

Priznao je kako je crkva počinila ozbiljne pogreške u prošlosti, no obećava kako će “greške iz prošlosti učiniti prilikama za rješavanje ove pošasti” iz crkve, ali i iz društva u cjelini.

“Neporecivo je da su neki u prošlosti, iz neodgovornosti, manjka obrazovanja, neiskustva, ili duhovne i ljudske kratkovidnosti, tretirali mnoge slučajeve bez ozbiljnosti i brzine koju zaslužuje. To se više ne smije ponoviti. Ovo je izbor i odluka cijele crkve”, rekao je papa Franjo.

Papa je pozvao oko 110 nacionalnih biskupa i na desetke stručnjaka i čelnika religioznih redova u Vatikan, od 21. do 24. veljače, na izvanredni sastanak uslijed krize seksualnog zlostavljanja.

Žrtve klerikalnog seksualnog zlostavljanja nadaju se da će taj sastanak napokon uroditi jasnom odlukom da bi sami biskupi bili odgovorni za loše vođenje slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Tagovi: papa franjo, pedofilija, zlostavljači,