Gospodarstvo

Paška sol dobila europsku zaštitu naziva!

Hrvatska sada ima čak 22 zaštićena proizvoda :D

Autor: Antonela Verković - 13.04.2019

U četvrtak je u Službenom listu Europske unije objavljena Provedbena uredba Komisije (EU) 2019/574 od 4. travnja 2019. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla “Paška sol” ZOI čime je postala zaštićena na području cijele Europske unije. Zaštita naziva “Paška sol” obuhvaća dva proizvoda: sitnu morsku sol i solni cvijet – stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

„Paška sol“ – sitna morska sol je nemljevena morska sol, dobivena iz morske vode Paškog zaljeva kontinuiranim ulijevanjem u sustav bazena za isparavanje, sve do kristalizacije u Solani Pag na otoku Pagu. Oblika je pravilnih malih kristala kubične strukture koji su bijele boje te sadrže minerale i elemente u tragovima. Većina kristala je veličine do 1 mm, pa tako 98% svih kristala prolazi kroz sito s veličinom otvora od 1,3 mm. Ima koncentrirani slani okus bez gorčine.

„Paška sol“ – solni cvijet je proizvod koji nastaje u početnoj fazi proizvodnje sitne morske soli tj. prilikom proizvodnje ugušćene morske vode. Ima blago slatkasti okus. Tekstura je hrskava i vrlo krhka. Boja je bijela do blijedo žuta, što je posljedica prisustva veće količine minerala. Specifičnog je okusa, manje je slana u odnosu na kuhinjsku sol te sadrži više prirodnih minerala (magnezij, kalcij, kalij, jod). Granulacija „Paške soli“ – solnog cvijeta je krupnija u odnosu na granulaciju „Paške soli“ – sitne morske soli, a kristali su u obliku ljuskica i lako se drobe trljanjem pod prstima.

(Ministarstvo poljoprivrede)

FOTO: Pixabay ilustracija

Tagovi: ministarstvo poljoprivrede, paška sol, proizvodi, sol, zaštita,