Politika

Pet hrvatskih župana na listama za Europski parlament

Europski parlament - Jedina institucija Europske Unije koju izravno biraju građani

Autor: Ivona Amidžić - 26.04.2019

Izbori za zastupnike u Europskom parlamentu održat će se 26. svibnja, kada će građani izabrati 12 istaknutih pojedinaca koji će zastupati hrvatske interese unutar ovog važnog foruma za političke rasprave i donošenje odluka na razini Europske unije. Aktivnim sudjelovanjem građani imaju priliku utjecati na budućnost života u Europi, ali i sredini u kojoj žive pa je nužno potaknuti ih da izađu na izbore i snažnije participiraju u demokratskim procesima.

S namjerom stvaranja što kvalitetnije europske budućnosti svih hrvatskih županija, znajući kako je stopa izlaznosti na prošlim izborima bila među najnižima u Europi, Hrvatska zajednica županija je u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj još u veljači organizirala međunarodnu konferenciju “Što je Europska unija?” upravo kako bi mlade, kao pokretače razvoja cjelokupne zajednice te kreatore društvene, kulturne i gospodarske budućnosti zemlje, osvijestila o važnosti izbornih procesa, ali i vlastite uključenosti prilikom donošenja odluka koje će odrediti i njihovu budućnost.

Zašto je važno izaći na izbore? Europski parlament djeluje kao suzakonodavac – s Vijećem Europe dijeli ovlast usvajanja i izmjenjivanja zakonodavnih prijedloga, ali i odlučivanja o proračunu EU-a. Uoči donošenja nove financijske omotnice za razdoblje od 2021. do 2027. godine, važno je izboriti se za što veća sredstva koja će omogućiti gospodarski rast svih hrvatskih regija, s osobitim fokusom na Kohezijsku i Poljoprivrednu politiku.

Europski parlament – Jedina institucija Europske Unije koju izravno biraju građani

S obzirom na to da je Europski parlament jedina institucija EU-a čije zastupnike biraju direktno građani, ovim izborima otvara se prilika za ispunjenje načela supsidijarnosti u punom smislu. Odluke je potrebno donositi što je bliže moguće građanima kako bi društvo napredovalo, bez obzira na regionalni, nacionalni ili europski kontekst.

Unutar Hrvatske zajednice županija djeluje devet različitih političkih opcija, a neke od njih predstavile su svoje kandidate za zastupnike u Europskom parlamentu.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk nalazi se na listi Hrvatske demokratske zajednice, kao i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. Potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Istarske županije Valter Flego nositelj je liste Amsterdamske koalicije. Župan Međimurske županije Matija Posavec je na listi  Hrvatske narodne stranke, dok župan Varaždinske županije Radimir Čačić predstavlja listu  Narodne stranke – reformista.

Hrvatski župani aktivni su u nekoliko europskih asocijacija lokalne i regionalne samouprave

Od europskih asocijacija lokalne i regionalne samouprave najviše se ističu Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe te Odbor regija.

Prvi predstavlja savjetodavno tijelo Vijeća Europe kojem je cilj promicanje lokalne i regionalne demokracije te jačanje prekogranične i međuregionalne suradnje u proširenoj Europi dok je potonji savjetodavno tijelo Europske unije koje predstavlja europske regionalne i lokalne vlasti koje regijama i gradovima omogućuje da službeno iznesu svoje stavove u zakonodavnim postupcima EU-a i tako osiguravaju poštovanje položaja i potreba regionalnih i lokalnih vlasti.

Iskustvo u radu europskih institucija podloga je za daljnje djelovanje u Europskom parlamentu, posebice uzimajući u obzir izazove s kojima se Europa suočava kao što su migracije, izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU te euroskepticizam.

Više o izborima 26. svibnja saznajte na LINKU.

(Hrvatska zajednica županija)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: danijel marušić, ep, EU, Europski parlament, goran pauk, izbori, Matija Posavec, radimir čačić, valter flego, zastupnici, župani,