Kultura

Peto izdanje Ljetne škole bioetike i ljudskih prava

Središnji cilj projekata je cjelovita i interdisciplinarna edukacija mladih o aktualnim temama iz područja zaštite ljudskih prava i bioetičke problematike.

Autor: Ante Jurić - 25.05.2022

Svjetski savez mladih Hrvatska i ovoga ljeta organizira Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava u Šibeniku i to petu godinu zaredom u nacionalnom terminu za mlade iz Hrvatske od 1. do 7. kolovoza te drugu godinu zaredom u međunarodnom terminu za mlade iz Europe i cijeloga svijeta od 8. do 14. kolovoza. Ukupno će sudjelovati preko 80 mladih sudionika u dobi od 18 do 30 godina, u najvećem broju studenti medicine, prava, filozofije, psihologije, biologije i srodnih struka te mladi stručnjaci.

Središnji cilj projekata je cjelovita i interdisciplinarna edukacija mladih o aktualnim temama iz područja zaštite ljudskih prava i bioetičke problematike. Ove će se godina promišljati o pitanjima prava na život, pobačaja, eutanazije, surogatstva, transhumanizma, informiranog pristanka, cijepljenja, javnoga zdravstva i istraživanja na embrionalnim stanicama.

Navedene će teme predstaviti priznati stručnjaci iz filozofske, pravne i medicinske perspektive. Neki od ovogodišnjih predavača u nacionalnom terminu su prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Dinka Šago, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, doc. dr. sc. Odilon-Gbènoukpo Singbo, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, doc. dr. sc. Sofia Ana Blažević, docentica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Oliver Vasilj, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije i docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Barbara Preložnjak, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i drugi.

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava odgovor je SSMH-a na manjak kritičkog pristupanja bioetičkim sadržajima u Hrvatskoj te neprepoznavanje bioetike kao važne interdisciplinarne discipline. U vremenu kada se bioetički pojmovi u javnom prostoru koriste bez razumijevanja i interpretiraju na različite načine, SSMH želi mladima pružiti cjelovitu i interdisciplinarnu edukaciju te im tako osigurati prostor za razvijanje, formiranje i iznošenje vlastitih stavova.

Kroz interaktivna predavanja, radionice i debate mladima će biti omogućeno razumijevanje aktualnih bioetičkih pitanja, kao i promišljanje o temama koje se odnose na zaštitu ljudskih prava. Sve je to nužno za razvoj mladih kako bi mogli postati nositelji promjene u hrvatskom društvu i graditi ga na način da briga o dobru pojedinca i zajednice uvijek bude prioritet.

Mladi polaznici Ljetne škole na predavanjima će steći specifična znanja iz medicine, prava i filozofije, dok će na radionicama i debatama razviti vještine zagovaranja i kritičkog promišljanja. Također, projektom će se među mladima podići svijest o važnosti suradnje različitih znanstvenih disciplina. Ta je suradnja nužne kako bi se u hrvatskom društvu pokrenula kvalitetna rasprava o ovim pitanjima. Ljetna škola je izvrsna prilika i za upoznavanje te međusobno druženje, kao i za uživanje u ljepotama hrvatske obale i znamenitostima Šibenika.

Kadrovi s prošlogodišnje Ljetne škole u nacionalnom, ali i međunarodnom terminu najbolja su pozivnica mladima koji su željni novih znanja te žele steći potrebne vještine kako bi mogli argumentirano sudjelovati u javnoj raspravi u hrvatskome društvu. Prijave za Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava u nacionalnom terminu su otvorene do 15. lipnja na ovoj poveznici, a u međunarodnom terminu do 31. svibnja na ovoj poveznici. Više informacija o Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava možete pronaći na društvenim mrežama Svjetskog savez mladih Hrvatska.

Svjetski savez mladih Hrvatska je podružnica međunarodne organizacije World Youth Alliance, koja u svijetu okuplja preko milijun članova, a u Hrvatskoj broji više od 200 članova koji djeluju u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Više o SSMH-u možete pročitati na poveznici. SSMH je zajednica mladih prijatelja od 18 do 30 godina koji se trude živjeti iskustvo ljudskog dostojanstva te to iskustvo donijeti društvu kroz aktivnu zauzetost za dobro druge osobe. SSMH želi stvoriti poticajno okruženje za cjeloviti razvoj ljudske osobe i stvarati sadržaje koji će omogućiti formaciju mladih u intelektualnom, psihološkom, društvenom i duhovnom aspektu te ih osposobiti za preuzimanje odgovornosti za dobro zajednice i izgradnju civilizacije u skladu s temeljnim ljudskim vrijednostima. U središtu djelovanja je promicanje i zaštita ljudskih prava temeljenih na neotuđivom ljudskom dostojanstvu putem brojnih edukativnih i kulturnih projekata te zagovaračkih aktivnosti na području Zagreba, Osijeka i Splita.

Tagovi: bioetika, ljetna škola, ljudska prava, Šibenik,