Gospodarstvo

Plenković: Plan restrukturiranja Uljanika mora biti u skladu sa smjernicama europske pravne stečevine

"Plan restrukturiranja mora biti održiv i omogućiti brodogradilištima da posluju na tržišnim osnovama"

Autor: Ivona Amidžić - 09.02.2019

Premijer Andrej Plenković u petak navečer novinarima rekao kako će Vlada razmotriti odabir uprave Uljanika da Brodosplit bude strateški partner pulskog brodogradilišta te istaknuo da se plan restrukturiranja mora odobriti u skladu sa smjernicama europske pravne stečevine.

Poslije proslave 29. obljetnice osnivanja HDZ-a Šibensko-kninske županije i grada Šibenika u petak navečer na novinarsko pitanje hoće li država sanirati dugove Uljanika, s obzirom da se vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak izjasnio kako on želi ulagati u razvoj, a ne i sanirati dugove Uljanika, Plenković je rekao kako će Vlada razmotriti odabir uprave Uljanika da Brodosplit bude strateški partner.

Plenković: “Država je u dva mjeseca isplatila 2,8 milijardi kuna protestiranih jamstava za Uljanik grupu”

“Mi smo već krajem studenoga mogli proglasiti da smo u proračunskom suficitu da nije došlo do izloženosti države zahvaljujući odlukama ranijih vlada, da je Hrvatska 30 godina ulagala u brodogradnju, rekao je.
Naglasio je da plan restrukturiranja mora biti održiv te brodogradilištima u Puli i Rijeci omogućiti da posluju na tržišnim osnovama.

Izrazio je uvjerenje da su radnici Uljanika i 3. maja, građani Istarske i Primorsko-goranske županije, Pule i Rijeke svjesni koliko je uloženo.

Najavio je cjelovitu analizu Ministarstva gospodarstva te ponovno istaknuo da se plan restrukturiranja mora odobriti u skladu sa smjernicama europske pravne stečevine

Osvrnuo se i na današnju odluku Izvanraspravnog vijeća suda u Zadru u slučaju ‘Daruvarac’: “Sve što kažem može se koristiti kao utjecaj na postupak. Prije nekoliko tjedana rekli smo da ćemo razmotriti određena neadekvatna rješenja u Zakonu o kaznenom postupku. To je odluka Izvanraspravnog vijeća i ne znam na temelju čega su odbili te mjere. Teško mi je to razumjeti. Moramo imati balans prema optuženima, ali moramo voditi računa i o pravu žrtava”, rekao je Plenković.

Premijer  je oštro osudio i ‘žigosanje’ srednjoškolke u Zadru. Više sam nego zgrožen, rekao je i dodao kako očekuje da se ispita o čemu se radi.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: 3.Maj, Andrej Plenković, brodogradilište, brodosplit, uljanik,

Vezane vijesti