Lifestyle

Plenković poziva na cijepljenje zbog rekordnog broja novozaraženih

Svaki peti slučaj u Hrvatskoj zabilježen je ili u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Zagrebu

Autor: Ivona Amidžić - 05.01.2022

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu na sjednici Vlade da Hrvatska bilježi rekordan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa od početka pandemije, čak 8587, čemu pridonosi i omikron varijanta, te je još jednom pozvao na pridržavanje mjera i cijepljenje.

Potvrđeni broj slučajeva je oko 50 posto veći nego prošlog tjedna i dvaput veći nego prije dva tjedna.

“Taj je broj očekivan i pokazuje da je virus koji se širi Europom, novi soj omikron, vjerojatno izrazito prisutan sada i kod nas. Neće zaobići nikoga, a znamo da je riječ o znatno zaraznijoj varijanti virusa”, rekao je Plenković u uvodnom izlaganju.

Posebno je velik porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja danas broji najveći broj slučajeva, čak nešto više nego Zagreb, i gdje je broj slučajeva triput veći nego prije dva tjedna.

Svaki peti slučaj u Hrvatskoj zabilježen je ili u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Zagrebu, dodao je.

“Porast koji vidimo u brojnim europskim zemljama, a koji se sad nazire i kod nas, još je jedno upozorenje o važnosti korištenja i kombinaciji svih mjera koje su nam na raspolaganju u zaštiti od virusa i suzbijanju njegova širenja”, istaknuo je premijer.

Svaki četvrti građanin stariji od 65 godina još nije cijepljen

Ponovio je kako je temeljni način zaštite cijepljenje te pozvao sve građane koji se nisu cijepili da to učine, a one koji su primili dvije doze da se cijepe i trećom, koja će pojačati antitijela i imunitet. Poručio je kako imamo dovoljno doza za sve građane.

Danas imamo 66 posto odraslih cijepljenih jednom dozom, a 63 posto cijepljenih s dvije doze. Onih koji su primili treću dozu je trenutno 543.000.

Naveo je kako svaki četvrti sugrađanin koji je stariji od 65 godina, nažalost, još nije cijepljen, a među njima je čak 180.000 onih koji nisu primili ni jednu dozu, dok je 37.000 primilo samo jednu dozu.

“Oni su u riziku od težeg oboljenja, a to treba spriječiti cijepljenjem”, poručio je Plenković.

Također je upozorio da je omikron zarazan i dva dana prije pojave prvih simptoma, zbog čega se brže širi, te još jednom pozvao na pridržavanje osnovnih mjera zaštite, kao i na kombinaciju svih mjera kako bi štitili sebe i druge.

Stožer civilne zaštite ima zadaću razmotriti novu situaciju kako bi vidjeli koju vrstu mjera eventualno mogu poduzeti, a o tome će sljedećih dana donositi odgovarajuće odluke, najavio je premijer.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: covid, koronavirus, omikron, Plenković, sjednica, Vlada,