Kultura

Počela “30. Knjiga Mediterana”

Ovogodišnja "Knjiga Mediterana" je jubilarna 30. u nizu i trajat će sedam dana. Akademik Nenad Cambj je na svečanosti otvaranja manifestacije najavio kako je njezin program bogat.

Autor: Antonela Verković - 24.09.2018

Književno-znanstvena manifestacija “Knjiga Mediterana,” koja se održava 30. godinu za redom, počela je u nedjelju navečer u splitskoj palači Milesi čitanjem eseja “Mediteran, jučer i danas” u kojem autor akademik Mladen Machiedo analizira literaturu koja se bavi problematikom Mediterana.

Akademik Machiedo čitajući osobno svoj esej istaknuo je kako je Mediteran planetarna tema. “Literatura posvećena Mediteranu nastajala je diljem svijeta”, rekao je akademik Machiedo.

Od hrvatskih autora koji su se bavili pitanjima Mediterana spomenuo je, između ostalih, Zvonka Makovića i Zvonimir Mrkonjića te Predraga Matvejevića.

“Knjiga Predraga Matvejevića ‘Mediteranski brevijar’ imala je međunarodni odjek”, istaknuo je akademik Machiedo čitajući esej. Upitavši zašto je ta Matvejevićeva knjiga imala međunarodni odjek, akademik Machiedo je kazao kako je ta knjiga “autorov nadnacionalni projekt”,

Na otvaranju “30. Knjige Mediterana” predstavljena je i knjige Ivana Mimice “Di si pošla lipa zvizda: Usmene i pučke pjesme moliških Hrvata”.

“Ovo je od sada najcjelovitija antologija usmene i pučke poezije moliških Hrvata”, rekao je Joško Belamarić.
Podsjetio je da je 60-ih godina 20. stoljeća bilo evidentirano oko 4.000 onih koji govore hrvatski moliški dijalekt, a danas ih je, tek 2.000.

Ovogodišnja “Knjiga Mediterana” je jubilarna 30. u nizu i trajat će sedam dana. Akademik Nenad Cambj je na svečanosti otvaranja manifestacije najavio kako je njezin program bogat.

“Održat će se više predstavljanja knjiga, te više znanstvenih skupova i izložbi”, rekao akademik Cambj. Dodao je kako na ovogodišnjoj “Knjizi Mediterana” sudjeluju ugledni izdavači iz Hrvatske, ali i nekoliko gostiju stručnjak za Mediteran iz Inozemstva.

“Posebna važnost ovogodišnje Knjige Mediteran je da na njoj sudjeluju predstavnici svih odbora i pododbora Matice hrvatske”, istaknuo je akademik Cambj.

Ovogodišnja manifestacija “Knjiga Mediterana” nastavlja se u ponedjeljak znanstvenim skupom “Oslobođenje Klisa 1648. godine, 370. obljetnica.”

Manifestacija “30. Knjiga Mediterana” održava se pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

(Hina)

FOTO: foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ms

Tagovi: 30. Knjiga Mediterana, akademik nenad cambj, HAZU, mediteran,