Politika

Počelo prikupljanje potpisa za još jedan referendum: “Uzmite novac strankama”!

Je li u redu da se političke stranke financiraju iz sredstava državnog proračuna, proračuna općina, gradova, županija i mjesnih odbora?

Autor: Ivona Amidžić - 13.05.2019

U ponoć je počelo prikupljanje potpisa za još jedan referendum, ovaj se zove “Uzmite novac strankama”.

Ministar uprave Lovro Kuščević donio je rješenje kojim se utvrđuje da je u registru birača na dan 12. svibnja 2019. u 00:00 sati upisano ukupno 3.735.146 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj te da deset posto od tog broja iznosi 373.514.

Inicijativa „Uzmite novac strankama“, odnosno Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o pitanju članka 6. stavak 5. Ustava Republike Hrvatske koji uređuje položaj i financiranje političkih stranaka, najavio je početak prikupljanja potpisa te je 12. svibnja 2019. određen kao prvi dan prikupljanja potpisa (referentni dan).

Referendumom će se tražiti izmjene Ustava na način da se zabranjuje financiranje političkih stranaka iz sredstava državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija, pa čak i mjesnih odbora.

Potpisi za referendum prikupljat će se do 26. svibnja, na više od 500 lokacija diljem zemlje. “Živi zid je za sada jedina stranka koja se priključila ovoj inicijativi”, izjavio je Denis Martinić iz Organizacijskog odbora te pozvao i ostale stranke da im se pridruže i “donesu istinske promjene u društvu”.

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: financiranje, političke stranke, proračun, referendum, zabrana,