Lifestyle

“Popravni dom, sama rič sve govori” – unatoč predrasudama, Liga za prevenciju ovisnosti već 10 godina u “sivom domu na Brdima” može, hoće i djeluje!

Možda će vam Centar za pružanje usluga u zajednici biti poznatiji pod drugim, lokalno češće korištenim nazivom "sivi dom na Brdima", ili onim još više opterećenim stigmom - popravni dom

Autor: Ante Jurić - 26.06.2023

Ove godine, obilježava se deseta godišnjica uspješne suradnje Centra za pružanje usluga u zajednici Split i Lige za prevenciju Split, deset godina u koje se zbilo mnoštvo aktivnosti, iskustava, druženja. Možda će vam Centar za pružanje usluga u zajednici biti poznatiji pod drugim, lokalno češće korištenim nazivom “sivi dom na Brdima”, ili onim još više opterećenim stigmom – popravni dom.

Međutim, ono što zapravo treba popraviti, slažu se i u Ligi i u Centru, jest percepcija javnosti o ovoj ustanovi, a posebno o njenim korisnicima – djeci i mladima s problemima u ponašanju te onima koji su u riziku za razvoj istih.

Osmislili smo zato niz aktivnosti kojima ćemo obilježiti ovu značajnu godišnjicu, ali i pokušati destigmatizirati mlade iz odgojnih domova. Među njima, posebno ističem zanimljivu izložbu neobičnog koncepta koju otvaramo u ponedjeljak, 26. lipnja u 18 sati, u Klubu Zona na Šperunu” ističe Ivana Čović, programska koordinatorica Lige za prevenciju ovisnosti koja s mladima u domu radi već 9 godina.

No, kako javnosti pokazati tko su zapravo ti mladi ljudi, o čemu razmišljaju, što ih veseli, a da im se ne naruši privatnost i ne izvrgne ih se dodatnoj stigmatizaciji? Kako im dati glas, bez da ih se pritom izloži glasu i kritikama javnosti, koja je ionako često prema njima nepravedna?

Rješenje su pronašli surađujući s agencijom za vizualno pripovijedanje – None of the above, iza koje stoje etablirani splitski fotografi Milan Šabić i Miroslav Lelas. Odlučili su se poigrati sa tri razine percepcije. Na prvoj razini, fotografijama svakodnevnih predmeta koji su ovim mladima osobito važni, koji ilustriraju kakva je to osoba čiji su predmeti – što voli, čime se bavi, što je zanima, itd., prikazali su kako ovi mladi ljudi vide sami sebe.

Za drugu razinu, onu koja prikazuje kako javnost vidi mlade iz odgojnog doma, pobrinula se novinarka Matea Zanić, koja je provela malo istraživanje javnog mijenja o korisnicima “sivog doma na Brdima” i zabilježila poprilično očekivane, ali svejedno poražavajuće izjave građana. U potpunom kontrastu s tim, stoji treća razina percepcije – ona koja prikazuje kako ove mlade ljude vide oni koji s njima aktivno rade.

Radeći u ‘domu na Brdima’ imala sam čast upoznati te mlade ljude, približiti im se i biti od njih prihvaćena. Za mene su oni pravi vitezovi i svakom/svakoj od njih mogu reći: Svaka ti čast!” zaključuje Josipa Kokorić Tomašević, izvršna direktorica Lige za prevenciju ovisnosti, a mi vas pozivamo da pogledate ovu zanimljivu izložbu, pa onda nekim novim očima promotrite “sivi dom na Brdima” – možda ćete onda primijetiti da je sada – rozi.

Tagovi: izložba, popravni dom, sivi dom na brdima,