Lifestyle

Portogalska galija – jedna od najotrovnijih životinja na svijetu pronađena u Jadranu

Portugalska galija je iznimno atraktivna i estetikom privlači ljude, ali ubodom izaziva jaku bol i može dovesti do srčanog udara i smrti

Autor: Josipa Maksimović - 23.09.2018
U talijanskim je medijima, piše Dalmacija News, izvještavano da je na obalama regije Puglia, između gradova Pescare i Barija, pronađena portugalska galija, to jest portugalska lađica, koja spada u skupinu žarnjaka ali zapravo nije meduza.

No, zato je jedna od najotrovnijih životinja na svijetu. Živi na površini mora, doseže veličinu od 28 do 30 centimetara, a čovjeku može dodirom nanositi strašnu bol, točnije ubodom izaziva jaku bol, a može dovesti i do srčanog udara i posljedično smrti, piše Glas Istre.

Kako prenose talijanski mediji, opasna portugalska lađica, znanstvenog imena Physalia physalis, je tropska morska vrsta, koja, dakle, može biti i smrtonosna, zbog čega su stručnjaci odmah upozorili ljude da se udalje čim je vide.

Problem je što je izuzetno atraktivna te odmah privlači ljude, pogotovo najmlađe kupače. Unatrag nekoliko godina u Italiji je zabilježen i smrtni slučaj žene koja je dirala portugalsku galiju, piše N1.

Tagovi: Italija, meduza, portugalska galija,