Gospodarstvo

Posađena prva plantaža avokada u Hrvatskoj!?

U salati ili prepečen, u smoothieju ili umaku... Kako ga Vi volite?

Autor: Ivona Amidžić - 06.05.2019

Pitate se “zašto baš avokado”? Pitali smo se i mi. John Repanich pita “zašto ne”?

John Repanich i njegova supruga Patricia Repanich Amerikanci su koji su nakon mirovine odlučili da ne treba mirovati, nego ostati zaposlen! Tako su se vratili u Johnovu djedovinu, Lijepu Našu, a otok Vis im je najljepši.

Svoju zemlju što tamo imaju odlučili su iskoristiti za nešto novo, jer kako kažu: “Svuda oko nas su masline i vinogradi s kojima mi ne znamo. Što znamo? Avokado. Eto zato!”

Avokado je u Hrvatskoj dostupna namirnica ali ne iskorištava ju previše ljudi. Radi se o drugačijim navikama. Avokado je u Americi kao Vegeta u Hrvatskoj – miješa se u sve! Avokado koriste u slatkim i slanim jelima, salatama, juhama, može se jesti sirov ili termički obrađen, u komadu, narezan, zdrobljen ili pasiran, može se stavljati u voćne ili mliječne napitke… Čega god se sjetite, sigurno negdje postoji sličan recept s avokadom.

Nije to ni loše, kažu Repanichi. Posadili su 150 sadnica, od kojih svaka daje 400 plodova, a prve berbe očekuju već ove jeseni. Namjeravaju ga prodati, a od GMO biljaka, za koje se amerikanci žale da su uzele maha, najbolje je imati nešto domaće i još k tome uzgojeno kod nas!

Plantaża avokada obitelji Repanić na Visu

Objavljuje Peggy SueNedjelja, 7. travnja 2019.

Zbog svega toga Vis je postao svojevrsna atrakcija gdje avokado dolazi vidjeti sve veći broj ljudi svakog dana. Od njega planiraju praviti i ulje, kažu Repanichi. To omogućuju nove tehnologije s kojima se izradila posebna preša za avokado. Nismo za to čuli, ali izgleda da ovaj poduzetnički par ima još nekoliko asova u rukavu!

Mi nismo ljubitelji avokada ni njegovog okusa ali je činjenica da je zbog dobrih masti, vitamina, minerala i ostalih bitnih tvari izrazito dobar za zdravlje cijelog organizma. Između ostaloga, avokado čuva rad srca, smanjuje šećer, liječi artritis, pomaže u mršavljenju, a stručnjaci ga čak smatraju i top namirnicom za zdravlje mozga zbog visokog udjela omega-3 kiselina i vitamina E.

Iako avokado osobno ne volimo, našli smo recept gdje se on skoro i ne osjeti, a zbog svoje kremaste unutrašnjosti idealan je dodatak. Radi se o smoothieju!

Sastojci su vrlo jednostavni: jedna poveća kruška, 2 banane (što zrelije to bolje, nemojte da su zelene), 1-2 velike žlice meda (ovisno o ukusu), 3 dl mlijeka i jedan avokado kojeg ogulite i izvadite košticu. Sve narežite i stavite u mikser te izmutite u glatku smjesu. Ovisno o tome kako Vam se sviđa, možete dodati više ili manje mlijeka te tako regulirati gustoću napitka. Nama je za prste polizati. Prava vitaminska bomba!

Donosimo Vam još jedan recept, pa ako ste više za slano, bit će prava stvar za Vas!

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: avokado, otok vis, plantaža, plantaža avokada, recepti s avokadom, repanich,