Lifestyle

Poslovnim subjektima i ugostiteljima 1.442 upozorenja zbog nepridržavanja epidemioloških mjera

Putem županijskih centara u proteklom tjednu prijavljena su 303 okupljanja s više od sto sudionika zbog čega je izdano 47 upozorenja

Autor: Ivona Amidžić - 04.09.2020

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je u četvrtak da su u proteklom tjednu izdana 1.442 upozorenja poslovnim subjektima i ugostiteljima zbog nepridržavanja epidemioloških mjera te prijavljena 303 okupljanja s više od sto sudionika.

U proteklom razdoblju izvršena su 28.024 obilaska poslovnih subjekata, otvorenih javnih prostora i ugostiteljskih objekata i izdano 1.442 upozorenja, što je povećanje u odnosu na prethodno razdoblje, izvijestio je Božinović na sjednici Vlade.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite rekao je i da su putem županijskih centara u proteklom tjednu prijavljena 303 okupljanja s više od sto sudionika zbog čega je izdano 47 upozorenja.

Kako bi se rasteretile epidemiološke službe od 1. rujna ponovno je u funkciji broj 113 koji građani mogu zvati u slučaju sumnje na koronavirus te dobiti potrebne informacije.

Od zadnje sjednice Vlade Stožer je donio odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera na prijedlog 11 županija koje se većinom odnose na ograničavanje broja osoba na svečanostima i proslavama, zabranu posjeta domovima za starije i drugim ustanovama socijalne skrbi, održavanja sportskih natjecanja bez gledatelja i obavezno korištenje maski u zatvorenim prostorima.

Te mjere donesene su na prijedlog županijskih stožera Zadarske, Međimurske, Dubrovačko-neretvanske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Šibensko-kninske, Varaždinske, Splitsko-dalmatinske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačle županije.

Uz to, do 15. rujna odlukom je produžena privremena zabrana prelaska prekograničnih prijelaza RH za sve građane država koje nisu članice EU.

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite sutra se planira održavanje koordninativnog sastanka s načelnicima županijskih stožera civilne zaštite radi razmjene informacija o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, rekao je Božinović.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: Božinović, epidemiološke mjere, okupljanja, poslovni subjekti, ugostitelji, upozorenja,