Gospodarstvo

POSTIRA – Završen projekt uspostavljanja suvremene ribarnice i promocije ribarstva

Od udice preko postirske peškarije do gradela - završen projekt uspostavljanja suvremene ribarnice i promocije proizvoda ribarstva

Autor: Ante Jurić - 02.10.2022

1911. godine u Pragu je osnovan Hajduk, a u Postirima na Braču proizvedeno je., prema nekim izvorima, 426 300 ribljih konzervi. Nastavak je to plodne ribarske tradicije u ovom malom otočkom mjestu, u kojem i danas, više od 100 godina kasnije, značajan broj stanovnika, ne samo Postira, već i okolnih bračkih naselja, svoj kruh zarađuje ili na moru ili od mora.

Da bi, uz dominantnog velikog proizvođača, i mali lokalni ribari mogli na suvremeniji i ekološki prihvatljiviji način plasirati svoje proizvode, Općina Postira osmislila je i provela projekt “Uspostavljanje suvremene ribarnice i promocija proizvoda ribarstva“, financiran europskim sredstvima. Nabavila je i opremila suvremenu ribarnicu, a potom osmislila i izradila promotivne plakate i video kojima odgovara na pitanja kao što su – kako znati izabrati svježu ribu na ribarnici, kako je očistiti i pripremiti za kuhanje ili pečenje i zašto uopće jesti ribu, kakav utjecaj to ima na naše zdravlje? Video se reproducira uz samu novu, suvremenu ribarnicu, u centru Postira, na digitalnom totemu, zajedno s drugim promotivnim i informativnim materijalima, a iz općine vjeruju kako će upravo ovaj format potaknuti interes lokalnog stanovništva, ali i posjetitelja (s obzirom da je video dostupan i na engleskom jeziku), da ribi i drugim plodovima mora, daju dodatnu šansu i tako unaprijede vlastitu prehranu, a istovremeno i lokalno ribarstvo.

Općina Postira je uvela i ekološka rješenja za pakiranje morskih proizvoda koji se prodaju na novoj suvremenoj ribarnici – višekratne platnene vrećice sa sloganom koji sažima poantu cijelog projekta – “Ulovi obid na postirskoj ribarnici”! Jedna takva vrećica za višekratnu uporabu može zamijeniti i do 500 plastičnih vrećica, čime se značajno utječe na zaštitu okoliša. Kupci s postirske ribarnice tako pri prvoj kupnji dobiju na poklon jednu platnenu vrećicu za višekratnu kupovinu, u koju onda neograničeno puta mogu spremiti svoju svježu, tek kupljenu ribu, spakiranu u biološki razgradivu vrećicu izrađenu od kukuruznog škroba koju također planiraju uvesti u sklopu projekta.

Općina Postira nada se kako će ovim projektom potaknuti povećanje interesa za ribljim proizvodima što će rezultirati povećanjem prihoda od ribarstva te stimuliranjem budućeg razvoja ribarskog sektora. Nedostatak potrošačke svijesti vodi ka slaboj potrošnji proizvoda lokalnog ribarstva što rezultira niskim prihodima ribarske zajednice te posljedično uzrokuje slabljenje sektora malog obalnog ribolova. Stoga, provedba ovog projekta i pratećih marketinških aktivnosti rezultira pridobivanjem novih kupaca, jačanjem svijesti o važnosti ribe u prehrani te povećanjem potrošnje proizvoda malog obalnog ribarstva.

Projekt naziva “Uspostavljanje suvremene ribarnice i promocija proizvoda ribarstva” kojeg provodi Općina Postira, odobren je na natječaju LAGUR-a Brač, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupna vrijednost projekta je 261.475,00 HRK, od čega Europska Unija sufinancira 85%, a Republika Hrvatska 15%.

Tagovi: Brač, Postira, ribarstvo, suvremena ribarnica,