Lifestyle

Potencijalna cjepiva za COVID-19 mogla bi zaobići GMO propise zbog hitnosti

Postojeći pravni okvir mogao bi „uzrokovati značajna kašnjenja, posebno kada su u pitanju klinička ispitivanja u više centara u nekoliko zemalja članica“

Autor: Ivona Amidžić - 20.06.2020

Europska komisija predložila je privremeno ublažavanje propisa o ispitivanju lijekova koji uključuju genetski modificirane organizme (GMO) kako bi se ubrzao razvoj cjepiva za Covid-19.

Predložena krizna mjera sastavni je dio šire europske strategije koja obuhvaća i izdvajanje oko dvije milijarde eura za avansnu kupnju cjepiva, kako bi se osiguralo dovoljno doza za građane EU-a.

Europske zemlje imaju strože propise o istraživanjima koja uključuju genetski modificirane organizme od većine ostalih zemalja u svijetu.

U objavljenom dokumentu EK predlaže da se ograniči manevarski prostor zemalja članica za postavljanje dodatnih zahtjeva proizvođačima lijekova u vezi s kliničkim ispitivanjima lijekova i cjepiva koji sadrže GMO ili su od njih sačinjeni.

Propisi bi bili ublaženi samo u vrijeme koronakrize, ističe Komisija.

Ne bude li izmijenjen, postojeći pravni okvir mogao bi „uzrokovati značajna kašnjenja, posebno kada su u pitanju klinička ispitivanja u više centara u nekoliko zemalja članica“, stoji u dokumentu.

Zemlje EU-a trenutno postavljaju dodatne zahtjeve za cjepiva i lijekove koji sadrže GMO, prema propisima koji pokrivaju i osjetljivo područje genetski modificiranih poljoprivrednih kultura.

Tako u Italiji i Francuskoj proizvođači moraju ishoditi dozvole ne samo nadležnih tijela za lijekove i zaštitu zdravlja već i onih za zaštitu okoliša i istraživanja.

Potencijalna cjepiva za Covid-19 trenutno se ispituju u više zemalja kako bi se poboljšala efikasnost testiranja.

Komisija je predložila i blaže propise o označavanju i pakiranju lijekova i cjepiva kako bi se osigurala brza distribucija u vrijeme pandemije.

Prijedloge moraju odobriti zemlje članice i Europski parlament.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: cjepiva, ek, EU, gmo, lijekovi, propisi, testiranja,