Gospodarstvo

Potpisan Ugovor za bespovratna sredstva za centar gospodarenja otpadom: Karepovac je bio inicijalni ključ za Lećevicu

Ovim projektom riješit će se jedan od gorućih problema i uvelike povećati kvaliteta života

Autor: Lucija Tokić - 26.01.2019

Tomislav Ćorićministar zaštite okoliša i energetike, Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti i Vlatka Lucijanić – Justić, privremena upraviteljica Regionalnog centra čistog okoliša d.o.o. potpisali su jučer u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Centar za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ministarstvo je za ovaj projekt osiguralo 322.498.130,90kn bespovratnih sredstava. Potpisivanju je nazočio i gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara.

Potpisavši Ugovor za ovaj iznimno važan projekt kojim se rješava jedan od gorućih problema za stanovnike Županije i grada Splita. Ministar Ćorić i župan Boban posebno su istaknuli ulogu Grada Splita i gradonačelnika Krstulovića Opare, kazavši kako je uređenje i sanacija odlagališta Karepovac nepovratno pokrenula sustavno rješavanje pitanja održivog gospodarenja otpadom na ovom području.

Ključne aktivnosti, koje se s 85% sufinanciraju iz EU sredstava, obuhvaćaju projektiranje i građenje Centra, uključujući postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, uređaj za pročišćavanje procijedih voda, servisni centar, upravnu zgradu, infrastrukturu unutar centra, odlagališne plohe i dr., ukupnog kapaciteta 110.000 tona godišnje, građenje 6 pretovarnih stanica do kojih će lokalne komunalne tvrtke dovoziti otpad koji će se pretovarivati i odvoziti dalje na obradu u Centar, nabavu pokretne opreme, kupnju zemljišta na lokaciji Centra kao i usluge stručnog nadzora radova i pretovarne stanice, usluge promidžbe i vidljivosti te tehničke pomoći.

foto: Grad Split

Tagovi: bespovratna sredstva, gospodarenje otpadom, Karepovac, Lećevica,