Politika

Povjerenica EK Kyriakides upozorila članice da ne sklapaju zasebne ugovore o nabavi cjepiva

"Razumijem pritisak javnosti u državama članicama i strah građana, ali zaključivanjem paralelnih ugovora samo se potkopava europski pristup koji je već dao rezultate"

Autor: Ivona Amidžić - 14.01.2021

Povjerenica Europske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides upozorila je u srijedu države članice EU-a da ne pokušavaju sklapati zasebne ugovore o nabavi cjepiva jer su zajedničkim dogovorom to pravo prenijeli na Komisiju.

“Dopustite mi da vas podsjetim da ste odobravanjem sporazuma o delegiranju pregovora o nabavi cjepiva Europskoj komisiji prihvatili da nećete pokretati vlastite postupke nabave cjepiva s istim proizvođačima”, rekla je povjerenica Kyriakides ministrima zdravstva država članica koji u srijedu putem video-veze razgovaraju o zdravstvenoj situaciji u EU-u.

Države članice EU-a dale su u lipnju prošle godine mandat Europskoj komisiji da u njihovo ime pregovora i zaključuje ugovore o nabavi cjepiva.

Proteklih dana dosta je prašine podigla objava Njemačke da je zaključila bilateralni ugovor s BioNTechom i Pfizerom o nabavi dodatnih 30 milijuna doza. Isto tako, Cipar je pokušao zaključiti sporazum s Izraelom o nabavi cjepiva.

“Razumijem pritisak javnosti u državama članicama i strah građana, ali zaključivanjem paralelnih ugovora samo se potkopava europski pristup koji je već dao rezultate”, rekla je povjerenica.

Europska komisija je do sada potpisala ugovore o nabavi cjepiva od šest različitih proizvođača, od kojih su dva već dobila odobrenje za uporabu, Pfizer/BioNTech i Moderna.

Cjepivo se raspodjeljuje državama članicama sukladno njihovom udjelu u ukupnom stanovništvu EU-a

Preliminarni razgovori zaključeni su još dvije tvrtke – Novavax i Valneva.

Reuters je objavio da je američka tvrtka Johnson & Johnson objavila je da će vjerojatno aplicirati za odobrenju u EU-u u veljači.

EU je naručila 200 milijuna doza od te tvrtke i ima opciju naručiti još toliko.

Cjepivo J&J prima se u jednoj dozi, za razliku od dva već odobrena za koja su potrebne dvije doze.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cjepivo, članice, ek, EU, kyriakides, upozorenje,