Politika

Povjerenica za migracije EU Ylva Johansson: Sve članice moraju pomoći izbjeglicama

"Mobilizirat ćemo milijarde eura... kako bismo obnovili prihvatne centre, mobilne bolnice i škole za djecu i osigurali zaposlenje odraslima ili ustanove za brigu o djeci"

Autor: Ivona Amidžić - 16.03.2022

Sve države članice EU-a moraju pomoći u zbrinjavanju milijuna izbjeglica koji bježe pred ratom u Ukrajini, rekla je europska povjerenica za migracije Ylva Johansson.

UN je objavio da je gotovo tri milijuna ljudi, većinom žene i djeca, pobjeglo iz Ukrajine.

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 21. dan, a ruski predsjednik Vladimir Putin naziva je posebnom operacijom kojom želi smijeniti ukrajinsku vladu i demilitarizirati zemlju.

“Ako zaista pokažemo svoje najbolje strane u solidarnosti, mi to možemo”, rekla je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Njezine riječi na tragu su poznate izjave tadašnje njemačke kancelarke Angele Merkel “Wir schaffen das” (“Mi to možemo”) na vrhuncu izbjegličke krize 2015./16. kada je u EU stiglo više od milijun ljudi koji su bježali pred ratom u Siriji.

Poljska je do sada primila 1,7 milijuna ukrajinskih izbjeglica, dok je u prethodnoj krizi odbila primiti većinski muslimanske migrante i tražitelje azila.

Johansson je izrazila nadu da će pomoć koju se sada pruža ukrajinskim izbjeglicama otvoriti put prema širem dogovoru EU-a o reformi politike azila, temi koja je postala politički toksična i oslabila jedinstvo Unije.

“Migracije su nešto čime se upravlja, a ne čega se treba bojati”, rekla je na događaju u organizaciji jednog think-tanka.

Komisija je ponudila novac kako bi pomogla istočnim državama članicama u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica.

“Mobilizirat ćemo milijarde eura… kako bismo obnovili prihvatne centre, mobilne bolnice i škole za djecu i osigurali zaposlenje odraslima ili ustanove za brigu o djeci”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Europskom parlamentu.

 

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: članice, EU, izbjeglice, rat, Rusija, ukrajina,