Lifestyle

Pozitivne vijesti ususret 25. Danu narcisa

U nikad izazovnijim vremenima Hrvatska bilježi pad smrtnosti od raka dojke

Autor: Darija Kovačić - 18.03.2021

Nadolazeći jubilarni 25. Dan narcisa u nikad izazovnijim vremenima predstavlja pozitivne vijesti. Unatoč pandemiji koronavirusa koja je zdrastveni sustav kao i cijeli svijet uzdrmala do temelja – Hrvatska četvrtu godinu zaredom nastavlja trend pozitivih statistika te bilježi pad smrtnosti kada je u pitanju rak dojke. Hrvatska liga protiv raka otkriva najnovije podatke te poziva građane na edukaciju i podizanje svijesti o životno važnim koracima prevencije kako bismo narednih godina svjedočili još boljim rezultatima i zdravijoj budućnosti svih nas.

“Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli nešto više od 2800 žena, a od ove zloćudne bolesti umre njih 752. Rak dojke tako je sada na trećem mjestu malignih uzroka smrti u žena, nakon raka pluća i raka debelog i završnog crijeva. U usporedbi s drugim zemljama, Hrvatska je po smrtnosti od raka dojke kod žena trenutno na 16. mjestu.” – ističe dr. Ilona Sušac, dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka. 

Pandemija koronavirusa nije uspjela značajnije poremetiti tijek Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a stručnjaci prognoziraju da će zbog nastale pandemije u okviru programa biti napravljeno do 10% manje mamografskih pregleda.

“Upravo u okviru ovog programa svake godine učini se oko 150 tisuća mamografskih pregleda, a otkrije više od 6 tisuća novih karcinoma dojke. Putem mamografskog probira vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama.” – izjavila je dr. Andrea Šupe Parun, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke HZJZ-a te dodaje: Dobrobit programa probira potvrđuje i Svjetska zdravstvena organizacija koja ih ističe kao jedan od najučinkovitijih alata u smanjenju smrtnosti od raka dojke. SZO procjenjuje da je kod dobro organiziranih programa probira očekivano smanjenje smrtnosti oko 20% što je u Hrvatskoj nakon 10 godina provođenja programa i ostvareno.” 

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke provodi se tijekom cijele pandemije u svim zdravstvenim ustanovama, izuzev KB Dubrave tijekom prošle jeseni. Početkom ožujka započeo je njegov 7. ciklus, a sve žene između 50 i 69 godina mogu obaviti besplatan mamografski pregled.

“Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke opravdano su obuhvaćene dobne skupine u kojima se skriva 50% oboljelih u dobi od 50 do 69 godina. No, čak 20 % oboljelih žena mlađi je od 50 godina dok je 30% bolesnica starije od 69 godina. Stoga je izuzetno važno i ovim ženama osigurati mamografska snimanja.” – naglašava dr. Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreb ate dodaje: “Grad Zagreb u suradnji sa zagrebačkim  Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” već dugi niz godina kontinuirano, uspješno i kvalitetno provodi mamografska snimanja i kod  žena koje nisu obuhvaćene nacionalnim programom, a imaju adresu prebivališta u Gradu Zagrebu. Za ove preglede nije potrebna uputnica ni zdravstveno osiguranje. Dovoljno je nazvati i telefonski dogovoriti termin što ovaj program čini izuzetno dostupnim i učinkovitim.”

Zbog trenutne epidemiološke situacije te sigurnosti svih građana u programu ovogodišnjeg Dana narcisa održat će se online konferencija vodećih domaćih liječnika. Nju u subotu, 27. ožujka od 11 sati možete pratiti na www.hlpr.hr Posebnu pozornost uoči Dana narcisa privući će zagrebačke fontane koje će zasjati u bojama ovog dana i poslati snažnu poruku svima nama. Upravo na platou zagrebačkih fontanau petak, 26. ožujka od 18.30 do 19.30 sati održat će se izjave za medije renomiranih hrvatskih liječnika i organizatora Dana narcisa.

Ovogodišnji Dan narcisa organizira Hrvatska liga protiv raka u suorganizaciji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, uz podršku Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatske liječničke komore te zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, dr.sc. Jelene Pavičić Vukičević.

Foto:  Hrvatska liga protiv raka

Tagovi: dan narcisa, dobre vijesti, hrvatska liga protiv raka, koronavirus, liječenje, pandemija, rak dojke,