Gospodarstvo

Pred završetkom objekt Hrvatskog centra koralja Zlarin

Riječ je, inače, o investiciji vrijednoj više od 24,1 milijun kuna, u kojoj je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU participiralo sa 13,3 milijuna kuna

Autor: Ivona Amidžić - 30.08.2021

U pratnji Petra Mišure, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika te njihovih suradnika, budući Hrvatski centar koralja Zlarin na najbližem šibenskom otoku posjetili su danas Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Šime Erlić i Velimir Žunac, državni tajnici u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te njihovi suradnici.

Riječ je, inače, o investiciji vrijednoj više od 24,1 milijun kuna, u kojoj je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU participiralo sa 13,3 milijuna kuna dok je ostatak potrebne svote pokriven sredstvima Europske unije u okviru natječaja Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na kojega je aplicirao Grad Šibenik.

Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin obnovom i uređenjem kuća Šare i Kažerma primakao se kraju. Preostali su, kazano je prilikom obilaska,  tek manji zahvati koji se odnose na postavljanje završnih slojeva poda i atestiranje opreme i uređaja.  Kuća Kažerma funkcionirat će, kao što je i predviđeno projektom,  kao izložbeni prostor sa stalnim postavom koji će uključivati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva Zlarina i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun. Objekt će biti opremljen najsuvremenijom tehnologijom poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura i drugih audio vizualnih atrakcija. Kuća Šare, pak,  preuređena je u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

-Vrijednost radova zaključno sa srpnjem iznosi skoro 9 milijuna kuna od ugovorenih 13,6 milijuna kuna. Ta svota se  odnosi na objekte  HCKZ Kažerma i HCKZ kuća Šare. Radovi na sanaciji i održavanju pristupnog putu na otoku Zlarinu započet će nakon završetka turističke sezone,  a obuhvatit će i sanaciju dotrajale vodovodne mreže u suradnji s Vodovodom i odvodnjom d.o.o. Šibenik. Od odlučne je važnosti da projekt zaživi i pozicionira se na listi uspješnih projekata Grada Šibenika.  On, naime,  nije vezan isključivo za koralje, već  i za revitalizaciju čitavog mjesta, a njegovom se realizacijom stvara platforma za bolji život na Zlarinu – istaknuo je pročelnik Mišura.

Projektom će se, dodao je, uspostaviti i sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti električna plovila i vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija o funkcionalnostima centra za djelatnike centra i partnere, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra.

foto: Grad Šibenik

Tagovi: hrvatski centar koralja zlarin, investicija, Šibenik, završetak,