Politika

Predsjednik SAD-a Trump stavio Huawei i njegove podružnice na crnu listu za trgovinu

Google obustavio poslovanje s Huaweijem - Potez koji će imati dramatičan utjecaj na Huawei uređaje diljem svijeta!

Autor: Ivona Amidžić - 20.05.2019

Prema Reutersu, koji su kao izvor naveli osobu blisku cijeloj situaciji, Google je bio prisiljen obustaviti poslovanje s Huaweijem koji “zahtijeva prijenos hardverskih i softverskih proizvoda”.

“Huawei Technologies Co Ltd odmah će izgubiti pristup ažuriranjima operativnog sustava Android, a sljedeća verzija pametnih telefona izvan Kine također će izgubiti pristup popularnim aplikacijama i uslugama uključujući Google Play Store i Gmail aplikaciju”, istaknuo je Reuters.

To zapravo znači da nema novih sigurnosnih ažuriranja Androida za nove i stare uređaje, uključujući i najnovije P30 i P30 Pro, Mate 20 Pro i još mnoge druge.

Googleove radnje dolaze nakon objave američkog ministarstva trgovine u srijedu, u kojoj su Huawei i nekih 68 podružnica postavljeni na takozvanu crnu listu za trgovinu, nakon izvršne naredbe koju je potpisao predsjednik SAD-a Trump. Huaweiju je sada izričito zabranjeno kupovati dijelove i komponente tvrtki iz SAD-a bez odobrenja vlade SAD-a – što uključuje Android.

Ako je priča točna, to bi bio ogroman udarac za Huawei!

Iz jednog od Huaweiovih odjeljenja vezanih za HiSilicon čipove, izjavili su da su “odavno spremni” za svaku zabranu, dok je Huawei već spomenuo da se već više od šest godina priprema za bilo koju zabranu Androida. Honor, pod-brand Huaweija, u utorak, 21. svibnja u Londonu treba lansirati Honor 20, a predstavnik Honora je rekao da će lansiranje ići po planu.

Kineski div izjavio je u priopćenju ranije ovog tjedna kako je “protiv odluke koju je donio Ured za industriju i sigurnost američkog ministarstva trgovine”.

Android Authority kontaktirao je Huawei i Google radi komentara.

Google je kasnije objavio novu izjavu o Huawei situaciji, ovaj put putem Android Twitter računa. Tvrtka navodi da će trenutni telefoni tvrtke Huawei (i vjerojatno Honor) i dalje imati pristup uslugama kao što su Google Play i sigurnost iz usluge Google Play Protect.

mob_gplay_20052019_rijekaonline

Google planira udovoljiti nalogu američke vlade da Huawei stavi na crnu listu za trgovinu. Još uvijek nije jasno kakav će učinak ova odluka imati na budućnost Huaweija.

Huawei je odgovorio na Googleove prisilne rezove poslovnih veza s proizvođačem

Iz Huaweija su, prema najnovijim informacijama, u priopćenju za medije koje je poslano e-poštom, naveli kako će pružiti sigurnosna ažuriranja i postprodajne usluge svim postojećim uređajima:

Huawei je dao značajan doprinos razvoju i rastu Androida širom svijeta. Kao jedan od ključnih globalnih partnera tvrtke Android, blisko smo surađivali s njihovom platformom kako bismo razvili ekosustav koji je koristio i korisnicima i industriji.

Huawei će nastaviti pružati sigurnosna ažuriranja i postprodajne usluge svim postojećim Huawei i Honor smartphone uređajima i tabletima, pokrivajući one koji su prodani i koji su još uvijek na zalihama na globalnoj razini.

Nastavit ćemo s izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosustava kako bismo svim korisnicima pružili najbolje iskustvo na globalnoj razini.

Problem se javlja jedino za korisnike budućih modela Huaweijevih smartphonea. Navodno će oni, koji će i dalje koristi OS Android, izgubiti pristup Google Playu, Gmailu, YouTubeu i Chromu.

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: android, ažuriranja, crna lista za trgovinu, google, google play, honor, huawei, postprodajne usluge, sad, sigurnost, trump,