Gospodarstvo

Preko 60 milijuna eura za sustav vodoopskrbe i odvodnje u Dubrovniku

“Ovaj projekt neće stanovnicima pružiti samo osnovni pristup čistoj vodi i smanjenje gubitaka vode nego će povećati komercijalnu i turističku atraktivnost područja"

Autor: Ivona Amidžić - 02.03.2021

Europska komisija je u ponedjeljak odobrila investiciju od preko 60 milijuna eura iz Kohezijskog fonda za unapređenje vodoopskrbnog sustava i odvodnje u u Dubrovniku i njegovoj okolici.

“Ovaj projekt neće stanovnicima pružiti samo osnovni pristup čistoj vodi i smanjenje gubitaka vode nego će povećati komercijalnu i turističku atraktivnost područja i poboljšavajući lokalni društveno-ekonomski razvoj”, izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Projekt Aglomeracija Dubrovnik obuhvaća rekonstrukciju postojećih sustava opskrbe pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda te izgradnju novih dijelova, a što će rezultirati pokrivenošću od 98 posto za opskrbu pitkom vodom i 92 posto za javnu odvodnju.

Ovim projektom ukupno je planirano više od 40 kilometara radova na modernizaciji sustava vodoopskrbe, kao i 31 kilometar radova na sustavu javne odvodnje, izgradnja novih crpnih stanica, vodosprema i ostalih potrebnih objekata te izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Objekt pročistača pitke vode već je izgrađen te će se trošak njegove izgradnje također refinancirati putem projekta Aglomeracije.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: dubrovnik, ek, europska komisija, odvodnja, projekt, voda, vodoopskrba,