Politika

Premijer Plenković u akciji pošumljavanja u Kučinama posadio pitomi bor

Nakon što je iskopao iskopao zemlju i posadio stablo, premijer Plenković rekao je kako mu je drago što ima priliku sudjelovati u pošumljavanju...

Autor: Antonela Verković - 27.10.2018

U sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvane “Boranka”, u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, u subotu je i premijer Andrej Plenković u solinskom mjesnom odboru Kučine, na predjelu Kučinski gaj, posadio stablo pitomog bora, pinjole.

Uz premijera, u akciji pošumljavanja opožarenog područja nakon katastrofalnog požara u okolici Splita i Solina sudjelovali su i ministar uprave Lovro Kuščević, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban te saborski zastupnici HDZ-a Ante Sanader i Ante Bačić.

Nakon što je iskopao iskopao zemlju i posadio stablo, premijer Plenković rekao je kako mu je drago što ima priliku sudjelovati u pošumljavanju te je pozdravio tu inicijativu i sve koji u njoj sudjeluju.

Plan je pošumiti područje koje je izgorjelo. To je ujedno prilika da naši vatrogasci objasne mladima kako raditi na prevenciji, rekao je Plenković te izrazio uvjerenje da će se kroz vrijeme pošumiti veći dio opožarenog područja.

Na terenu je bio i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević te naglasio da je važna priprema za protupožarnu sezonu, ali da je još važnija prevencija.

“Kad u akciji sudjeluju djeca, a ima ih mnogo, to je poseban pečat. Za nekoliko godina ćemo imati zazelenjeno cijelo područje koje je prošle godine poharao katastrofalan požar”, rekao je Ninčević.

Akcija pošumljavanja šesta je u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvane “Boranka”.

Na opožarenom području – tisuću sadnica

U današnjoj akciji pošumljavanja, u kojoj će biti posađeno tisuću sadnica, sudjeluju izviđači iz Solina, predstavnici Grada Solina, izviđači Splita i Hvara, učenici Građevinsko grafičko obrtničke škole iz Splita, učenici OŠ don Lovre Katića, OŠ kraljice Jelene, OŠ kralja Zvonimira i OŠ Vjekoslava Paraća iz Solina.

Pridružili su im se mještani Kučina i Mravinaca, mjesnih odbora u sastavu Grada Solina, na čijem su području lanjski požari uzrokovali velike štete.

Podršku akciji pružili su djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), stručnjaci iz Hrvatskih šuma, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Grada Solina te solinski vatrogasci, DVD Solin i DVD Vranjic.

Na području koje se danas pošumljava Hrvatske šume su odredile da se sadi planika, čempres, pinija i crni jasen. Alepski bor se sukladno mišljenju struke neće koristiti u pošumljavanju.

U sklopu projekta “Boranka”, već mjesec dana održava se i edukacija u solinskim osnovnim školama.

Stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatske gorske službe spašavanja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasaca educiraju osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštiti šuma i prirode i prevenciji požara. Učenici nakon završene edukacije sudjeluju i u akcijama pošumljavanja kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja.

(Hina)

FOTO: HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ua

Tagovi: Andrej Plenković, bor, kučine,