Kultura

Premijera “Trubadura” u splitskom HNK

Režiser je Robert Bošković, dirigent je bio Hari Zlodre, a uloge su tumačili talijanska sopranistica Daniela Schillaci, prvakinja splitskog teatra i mezzosopranistica Terezija Kusanović ...

Autor: Alan Srčnik - 11.11.2018

Operni ansambli splitskog Hrvatskog narodnog kazališta i Hrvatskog narodnog kazališta Osijek premijerno su u subotu navečer izveli operu “Trubadur”, Giuseppea Verdija, na pozornici splitskog kazališta – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Režiser je Robert Bošković, dirigent je bio Hari Zlodre, a uloge su tumačili talijanska sopranistica Daniela Schillaci, prvakinja splitskog teatra i mezzosopranistica Terezija Kusanović, bugarski tenor Ivan Momirov, bariton Jure Počkaj, te operni prvak bas Ivica Čikeš.

Kako se navodi u kazališnoj najavnoj knjižici, Trubadur, jedno od najpopularnijih i najizvođenijih djela opernog repertoara koje zauzima ključno mjesto u Verdijevoj romantičnoj trilogiji, djelo je herojske patetike i neutažive žudnje za osvetom, opera bogatog neposrednog djelovanja ritma u kojoj se očituje sva sintetička moć Verdijeve glazbe koja ostvaruje organsku povezanost i daje zajednički stilski okvir heterogenosti scenskih slika.

Redatelj Robert Bošković naveo je da je svoj prvi susret s Trubadurom imao još kao dvanaestogodišnjak od kada je “trajno opčinjen Zborom Cigana i Verdijem”, Verdi mu je jedan od najdražih autora, njegovo djelo voli režirati i to mu predstavlja veliku čast i odgovornost. “Radnju opere sam zgusnuo u samo 48 sati i scene povezao da se međusobno pretapaju. Dobio sam bržu protočnost likova i ojačao odnose Manrica i Leonore, Azucene i njene majke, ali i drugih likova”, istaknuo je Bošković.

Verdijev “Trubadur” u Splitu je zadnji put premijerno izveden 1994. godine.

Foto: HINA/Hrvatsko narodno kazalište Split/ ik