Gospodarstvo

Prijedlog Gradskog stožera: Ukidanje opasnosti od nastanka elementarne nepogode na Marjanu

"Prije godinu dana kad je proglašena ova elementarna nepogoda nismo znali što nas čeka, a sve aktivnosti koje smo od tada poduzeli dale su rezultat"

Autor: Ivona Amidžić - 05.06.2020

Gradski Stožer civilne zaštite danas je na svojoj 27. sjednici jednoglasno predložio prestanak važenja Odluke o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode uzrokovane pojavom potkornjaka na području gradskih kotareva Meje, Varoš i Spinut na lokalitetu Park šume Marjan.

Prijedlog za ukidanje mjera gradonačelnik Andro Krstulović Opara uputit će županu Splitsko-dalmatinske županije Blaženku Bobanu koji je ovlašten da takvu Odluku donese.

“Prije godinu dana kad je proglašena ova elementarna nepogoda nismo znali što nas čeka, a sve aktivnosti koje smo od tada poduzeli dale su rezultat”, kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara  koji je, kako je rekao, preuzeo odgovornost za rješavanje problema nastalih radi četrdeset godina lošeg gospodarenja i zapuštanja Marjana, a zbog kojih sadašnji naraštaj plaća danak.

Prije usvajanja Prijedloga za prestanak važenja Odluke o elementarnoj nepogodi na području Park šume Marjan, Gradskom stožeru civilne zaštite, koji je danas radio u proširenom sastavu, znanstveni savjetnik Hrvatskog šumarskog instituta dr. sc. Milan Pernek prezentirao  je izviješće o  procjenama stanja i prognozama u vezi populacije mediteranskog potkornjaka. U odnosu na 2018. kad je, kako je rekao bilo najviše zaraženih stabala, sad je 90 posto alepskih borova na Marjanu zdravo i sve ukazuje na trend smanjenja broja nametnika.

Dok se ne donese Plana upravljanja Park šumom Marjan, provodit će se Akcijski plan koji je početkom studenog izradio Hrvatski šumarski institut, a njegovo provođenje, prema riječima direktorice HŠI dr.sc. Sanje Perić, donekle je poremetila situacija s epidemijom virusa Covid-19 zbog čega su neke aktivnosti revidirane. Temeljem toga plana kontinuirano će se provoditi istraživanja, detekcija stanja i u konačnici obnova vegetacije koja bi trebala početi najesen, a sastavni dio, kako je kazala je i kontinuirano educiranje kako djelatnika Park šume Marjan tako i građana.

“U mom mandatu sam tri puta podizao Stožer civilne zaštite: prvi put kad je izbio požar na domak Splita, drugi put zbog Marjana i teći put zbog Covida”, kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara i svaki put je, kako je rekao, Stožer odradio izvrstan posao.

foto: Grad Split

Tagovi: elementarna nepogoda, marjan, opasnost, potkornjak, stožer,