Gospodarstvo

Proceed with Care – budućnost turizma je u njegovom održivom razvoju

Konferencija će se održati pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

Autor: Ivona Amidžić - 23.04.2019

U Šibenik, na konferenciju “Proceed with Care” dolazi Yonca Erkan, voditeljica UNESCO-ve službe za menadžment i promociju Svjetske baštine.

UNESCO-ov popis spomenika i lokaliteta svjetske baštine potaknuo je zemlje i cijele zajednice da s povećanom strašću promoviraju svoj jedinstveni identitet nasljeđa kroz turizam. No rastuće zanimanje za drugačijim i posebnim dovodi do većeg priljeva turista, a time i do mogućeg ugrožavanja lokaliteta od posebne važnosti. Tok lako može prerasti u poplavu! Odgovor je “Proceed with Care”.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku će se od 2. do 5. svibnja 2019. godine po prvi puta održati Međunarodna stručno-znanstvena konferencija pod nazivom “Proceed with Care – Living with tourism” u organizaciji Nacionalne udruge za interdisciplinarno djelovanje na području baštine i turizma.

Glavna tema konferencije biti će “Suživot s turizmom i održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vrijedne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a”.

Konferencija će se održati pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Ministarstva turizma te uz partnerstvo Grada Šibenika, Hrvatske turističke zajednice i Nacionalnog parka Krka.

Keynote Yonca Erkan na temu: “Inclusiveness for Sustainability: Multiplicities for Cultural Tourism”

Uvodno predavanje na konferenciji Proceed with Care održat će Yonca Erkan, voditeljica UNESCO-ve službe za menadžment i promociju Svjetske baštine s naglaskom na nove medije, ujedno profesorica na Sveučilištu Kadir Has u Istanbulu. Kroz svoju bogatu karijeru radila je na mnogim velikim projektima, a posebno se ističe istraživanje koje se održalo od 2012. do 2014. godine pod nazivom “Nematerijalna baština na pokrivenom bazaru, Istanbul i definiranje inovacijskog kapaciteta”.

Članica je UNESCO-a, a ima ključnu ulogu o upravljanju i promicanju mjesta svjetske baštine. Ujedno je članica i Europa Nostre, a primila je i mnogobrojne svjetske nagrade za svoj rad. Yonca Erkan u Šibeniku će izlagati predavanje na temu “Inclusiveness for Sustainability: Multiplicities for Cultural Tourism”.

“Program Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030. prepoznaje važnost transformacije društava kroz održive, otporne i inkluzivne putove, obuhvaćene univerzalnim ciljevima održivog razvoja. Kulturni turizam je jedan takav put. S druge strane, povećana mobilnost ljudi otkriva osporavanja i sučeljavanje s fragmentiranom prošlošću. Prošlost je vladala neskladima. Međutim, današnjem pristupu je potreban inkluzivniji stav koji omogućuje postojanje mnogostrukosti. Mnogostrukost je, u najosnovnijem smislu, složena struktura koja se ne odnosi na prethodno jedinstvo.”

Proceed with Care – budućnost turizma je u njegovom održivom razvoju

Stručno-znanstvena konferencija Proceed with Care – Living with Tourism ima cilj postati trajno godišnje okupljanje svjetskih autoriteta, relevantnih autora i istraživača te ujedno pozicionirati Hrvatsku kao inicijatora u području očuvanja materijalne i nematerijalne baštine. Konferencija će nam predstaviti najnovija akademska i znanstvena istraživanja, istraživanja na terenu, strategije, tehnike i alate, podupirući glavnu misao vodilju konferencije “Suživot s turizmom”.

(Udruženje hrvatskih arhitekata)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: hnk šibenik, konferencija, predavanja, proceed with care, svjetska baština, turizam, unesco,