Lifestyle

Program redovitoga srednjoškolskog obrazovanja za policajce ponovno od rujna

U školskoj godini 2021./2022. bit će upisano 50 budućih policajaca čije će obrazovanje trajati dvije školske godine

Autor: Ivona Amidžić - 06.08.2021

Policijska akademija u rujnu će ponovno pokrenuti program redovitoga srednjoškolskog obrazovanja kroz 3. i 4. razred, kojim će polaznici steći kvalifikaciju za obavljanje policijskog posla, priopćeno je u srijedu iz MUP-a.

U školskoj godini 2021./2022. bit će upisano 50 budućih policajaca čije će obrazovanje trajati dvije školske godine, uz 11-mjesečni program prekvalifikacije za zanimanje policajac/policajka, koji se na Policijskoj akademiji provodi od 2011.

Zainteresirani srednjoškolci koji zadovoljavaju uvjete mogu se prijaviti na natječaj Policijske akademije od 3. do 20. kolovoza 2021.

Razlog za ponovno uvođenje dvogodišnjeg programa u Policijsku školu „Josip Jović“, koja u sklopu Policijske akademije provodi programe temeljnoga policijskog obrazovanja, je u tome što dulji program omogućuje bolju socijalizaciju učenika u organizacijskoj i profesionalnoj kulturi policije tijekom školovanja, a to doprinosi razvoju profesionalnog identiteta i integriteta budućih policajaca.

Također, dulji program omogućit će kvalitetniji razvoj stajališta polaznika, kao i jaču privrženost policijskoj organizaciji i profesionalnom, etičnom postupanju utemeljenom na poštivanju ljudskih prava.

U priopćenju se navodi i da je Policijska škola „Josip Jović“ izradila tri dokumenta na prijedlog potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Riječ je o Standardu zanimanja, Standardu kvalifikacije i Strukovnom kurikulumu. To je, prema Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, preduvjet za ponovno pokretanje redovitoga srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac/policajka kroz 3. i 4. razred.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: mup, policija, policijska akademija, srednja škola,