Gospodarstvo

Proljeće! Žene i multitasking :) – Kako ‘istesati’ zimski ‘višak’ i odmah pocrniti za ljeto

Koturaljke i majica bez naramenica! To je za formula za formu i tamnjenje - piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković

Autor: Antonela Verković - 13.03.2019

Proljeće je napokon pred vratima i samo što nije pokucalo! Bliži se, bliži i taj dan kad ćemo službeno, kalendarski moći reći – proljeće je, zima je gotova! – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

Na što vas prvo asocira proljeće? Asocijacija je zaista mnoogoo. Ipak, kao one primarne ćemo staviti sunce, pozitivu, energiju i toplinu.

Većina se zimi ‘uljulja’ u tu usporenu svakodnevicu – a kako ne bi, kad’ mrak pada ranije, temperature su toliko niske da nerijetko imamo osjećaj kao da će se inje pohvatati po nama ako još minutu ostanemo na hladnom zraku, a kad smo kod hladnog zraka tu su i prehlade …

I tko bi se onda još svlačio, vježbao i znojio? Ah, a tek blagdani! Nakupilo se, gotovo svima (ili samo meni, pa se tješim da je tako i drugima) kilograma viška zbog preukusnih božićnih delicija kojima nismo mogli odoljeti sve do nove godine, ma i kasnije, a tijekom cijelog Adventa …

Ali pustimo sad’ to … Proljeće nam donosi puno toga lijepog i novog, a evo kako izvući ono najbolje iz njega – za dušu i tijelo.

Toplina i sunce jednostavno nas vuče na svjež zrak, a ne moramo ni govoriti koje sve povlastice ono daje našem tijelu. Našem tijelu dobro čini i tjelovježba, a ja sam se, baš zbog gore navedenog Adventa i kilograma, ovog proljeća aktivno odlučila voziti rolama – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

Sjećate se djetinjstva? Rijetki su oni koji se nisu iskušali na koturaljkama… Zašto ne vratiti lijepe, bezbrižne dane, a još pritom ‘tesati’ tijelo? U kojem god se gradu nalazili, sigurni smo da imate šetnicu, stazu ili pak prostore uz obale rijeka/mora/jezera koji su kao stvoreni za vožnje.

Govoreći o prednosti rolanja – cijelo tijelo je angažirano, što znači da se ono razgibava i jača, a rezultat je dobra kondicija, velika izdržljivost i definirani mišići donjeg dijela tijela. Možda jednostavno to ipak nije za vas, ali onda vam preostaje bicikl koji je jednako dobar izbor ‘cardio’ treninga uz ugodan boravak u prirodi. Bicikl je ipak jednostavniji, a tko bi se još i uz aktivnost mučio s učenjem tehnike?

ALI TO NIJE SVE

Fizička aktivnost u prirodi, svjež zrak i sunce nisu jedina prednost gore navedenog. Zašto ne biste ovom svemu dodali još jednu prednost, a to je preplanuli ten! Sve što trebate jest odjenuti majicu na bretele i krenuti. Dok vi vježbate i ‘tešete’ tijelo, sunce će učiniti svoje i podariti vam preplanuli ten. Nije li ovo win-win situacija za sve? Ukoliko ste opako ‘zagrijani’ za preplanuli ten, obucite pak majicu bez naramenica, jer bijeli tragovi definitivno nisu dobrodošli – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

KAKO PRIPREMITI KOŽU?

Osim standardnih krema i ulja za sunčanje koje potiču tamnjenje kože, ovaj proces možete ubrzati prirodnim putem.

Ako konzumirate ove namirnice, brže ćete doći do preplanulog tena, jer one podstiču proizvodnju melanina i pigmenata, koji su i zaslužni za tamnjenje kože. Broj jedan je zeleno lisnato povrće, špinat i kelj, ali i mrkva koja je bogata betakarotenom. Na potamnjivanje kože utiče i tirozin – aminokiselina koja se nalazi u većini krema za samotamnjenje. Ona pospješuje proizvodnju melanina, pigmenta koji koži daje boju. Najviše tirozina sadrži soja, bjeljanci i slatkovodna alga spirulina. Ribe, bademi i začini pospješuju tamnjenje. Riboflavin je, baš kao i tirozin, sastavni dio krema za samotamnjenje i djeluje na sličan način.

Dakako, ono što je najvažnije, dobro se zabavite, a poslije sjedite na šalicu kave na nekoj od terasa kafića – jer nakon naporne aktivnosti, treba se dobro i opustiti! 🙂 – zaključuje za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

Tagovi: moja akcija, mojaakcija, mojaakcija.hr, rolanje, sunčanje, tamnjenje,

Vezane vijesti