Lifestyle

Prostor ispred Gradske knjižnice Zadar osuvremenjen novim LCD ekranom

Grad Zadar u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar zamijenio je donedavno postavljeni city light s najsuvremenijim informativnim totemom

Autor: Ivona Amidžić - 31.07.2020

Projektom „VirtualArch“ prostor ispred Gradske knjižnice Zadar osuvremenjen je novim LCD ekranom.

Grad Zadar u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar zamijenio je donedavno postavljeni city light s najsuvremenijim informativnim totemom na kojemu će se prikazivati kulturno-umjetnički i drugi informativni sadržaji, nabavljenim u sklopu EU projekta Visualize to Valorize – For a better utilisation of hidden archaeological heritage in Central Europe, akronima „VirtualArch“ kojeg je u suradnji s 10 partnera iz cijele Europe provodio Grad Zadar.

Premda je bogata i raznovrsna arheološka baština središnje Europe dijelom poznata javnosti i temeljito istražena, veći dio te baštine, čak i onaj međunarodnog sadržaja, vrlo je često teško vidljiv i opipljiv, pa samim time i podložan brojnim prijetnjama. Projekt „VirtualArch“ stoga je otkrio do sada nepoznatu europsku arheološku baštinu, koju kod nas predstavlja potopljeno arheološko nalazište, nekadašnja rimska luka u uvali Barbir nedaleko Zadra, koja datira prelimirano od 3. do 5. stoljeća.

Osim postavljanja informativne ploče na samom lokalitetu, Grad Zadar osigurao je postavljanje i informativnog totema na frekventnoj lokaciji u gradu na kojemu će se prikazivati informacije o lokalitetu i projektu kao takvima te kulturnim i drugim događanjima u gradu.

Informativni totem sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i programa Interreg Central Europe 2014-2020. Više informacija o projektu može se pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.zadartopcity.hr/kultura/virtualna-arheologija-nove-tehnologije-za-prezentaciju-vrijedne-bastine.

foto: Grad Zadar

Tagovi: informativni, knjižnica, lcd ekran, totem, zadar,