Gospodarstvo

Prosvjed sudskih službenika u Splitu

Namještenici nakon povećanja minimalca sada dobivaju 3000 kuna, po prvi puta u svojoj karijeri

Autor: Ivona Amidžić - 26.02.2019

Službenici i namještenici Županijskog suda su u Splitu zbog nezadovoljstva svojim plaćama prosvjedovali pred zgradom suda. Na prosvjedu, koji je trajao sat vremena, istaknuli su da ih najviše smeta to što im se zadnjih godina osim plaća smanjuju naknade i prava – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Požalili su se da je početnička plaća sudskog zapisničara 3200 kuna, dok zaposlenici s punim stažem od 40 godina primaju najviše 4500 kuna. Namještenici su pak primali plaće od svega 2700 kuna, koje su im porasle nakon povećanja minimalca, pa sada dobivaju 3000 kuna, po prvi puta u svojoj karijeri.

Pedesetak prosvjednika reklo je novinarima da to nisu plaće i da su ogorčeni na sindikat koji je od njih digao ruke, te im je čak prijetio zbog prosvjeda. Uvjereni su da sindikat ne štiti interese radnika već radi za Vladu, zbog čega su prestali biti članovi sindikata.

Sindikat: Nezadovoljstvo službenika opravdano, ne i kritike na račun sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske ocijenio je kako je nezadovoljstvo splitskih službenika zbog teškog materijalnog položaja opravdano, ali je odbacio kritike na račun sindikata.

Predstavnici sindikata su u vrijeme održavanja prosvjeda na Županijskom sudu u Splitu bili na sastanku s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, na kojem su dogovorene aktivnosti sa ciljem povećanja plaća najugroženijim skupinama zaposlenika u pravosuđu, priopćio je sindikat.

No, optužbe prosvjednika da je sindikat nekoga napustio, da radi za Vladu ili čak prijeti prosvjednicima, neutemeljene su, kaže se u priopćenju.

Sindikat je svoju podružnicu u Splitu u petak obavijestio da za organiziranje štrajka upozorenja nisu ispunjene zakonske pretpostavke u vidu otvaranja postupka mirenja, koji je propisan Zakonom o radu, kao i na moguće posljedice organiziranja štrajka usprkos tome i dobio odgovor kako se od njegove organizacije odustaje.

Osim toga, sindikat je u više navrata upozoravao Ministarstvo pravosuđa da će nezadovoljstvo zaposlenih u pravosudnim tijelima vjerojatno eskalirati ako se uskoro ne poduzmu konkretne mjere, i to kroz organizirane sindikalne akcije ili zaposlenički odnosno građanski neposluh samih službenika i namještenika, kaže se u priopćenju.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: minimalac, plaće, prosvjed, split, sudski službenici, županijski sud,