Gospodarstvo

Prosvjednom šetnjom protiv teške mehanizacije na Marjanu

Umjesto ulaska teške mehanizacije na Marjan, zatraženo je postavljanje feromonskih klopki za potkornjake

Autor: Tamara Lemajić - 20.01.2019

Prosvjednom šetnjom na Marjanu u nedjelju su Splićani izrazili neslaganje s najavama da će se u ožujku mehanizacijom napraviti trase za izvlačenje osušenih stabla zaraženih mediteranskim potkornjakom te su zatražili žurno postavljanje feromonskih klopki, tj. kemijske tekućine kojom bi se lovili potkornjaci i tako suzbijalo širenje ove epidemije.

Prosvjednu šetnju je putem društvene mreže Facebooka organizirala građanska inicijativa Naš Marjan čiji su predstavnici rekli kako je u njoj sudjelovalo oko dvije tisuće Splićana.

Feromonske klopke – oko 45 000 kuna

“Protivimo se najavi ulaska teške mehanizacije na Marjan radi probijanja vlake (trase ) jer su stručnjaci s Hrvatskog šumarskog instituta rekli kako to nema smisla budući da se problem potkornjaka može suzbijati postavljanjem feromonskih klopki kojima bi se hvatalo potkornjake koji nanose štetu stablima,” rekao je je Srđan Mladinić, predsjednik društva Marjan koje je podržalo današnju prosvjednu šetnju tom splitskom Park šumom.
Ravnatelj javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, Damir Grubišić, je 16. siječnja ove godine najavio da će sječa stabala zaraženih mediteranskim potkornjakom početi u ožujku ove godine te da će se napraviti privremeni put (vlaka) radi pristupa zaraženim stablima.

Mladinić smatra da se pravljenjem vlake na Marjanu neće riješiti problem potkornjaka. Napominje kako su stručnjaci s Hrvatskog šumarskog instituta rekli da to nije primjereno nego bi efikasnije bilo žurno postaviti feromonske klopke za što je prošle godine je obavljen i eksperiment na Marjanu koji se pokazao uspješnim budući da je tako ulovljeno 30.000 potkornjaka za tjedan dana.
“Feromonske klopke su tekući kemijski spojevi koji privlače potkornjake, odnosno mamac su za njih, a stručnjaci sa Hrvatskog šumarskog instituta su rekli kako bi za pokrivanje cijele Park šume bilo dovoljno postaviti 100 takvih klopki što bi koštalo oko 45.000 kuna što nije veliki trošak,” objasnio je Mladinić.

Naglasio je kako bi te feromonske klopke trebalo postaviti što prije, jer u ožujku ili travnju kada se poveća temperatura, potkornjaci izlaze iz zaraženih stabala i odlaze u nova stabla te i njih zaražavaju.
“U Park šumi ima ukupno oko 64.000 stabala a do sad ih je potkornjakom zaraženo između 15.000 i 20.000. Ako ne poduzmemo žurne mjere postavljanja feromonskih klopki jamčim da ćemo u rujnu i listopadu ove godine imati između 30.000 i 40.000 stabala zaraženih ovim kukcem,” upozorio je Mladinić.

Društvo Marjan već tri godine upozorava na problem zaraze stabala na Marjanu potkornjakom ali do sada nije ništa konkretno poduzeto da se ta epidemija suzbije, ustvrdio je.
Aktivisti građanske inicijative Naš Marjan smatraju da bi bilo potrebno osnovati krizni stožer za rješavanje problema zaraze stabala na Marjanu potkornjakom.

(Hina)

Foto: Hina

Tagovi: marjan, mediteranski potkornjak, prosvjed, split,