Lifestyle

Prvi hrvatski digitalni asistent u borbi protiv virusa COVID-19

Jeste li se već upoznali s Andrijom? :D

Autor: Ivona Amidžić - 15.04.2020

Prvi hrvatski digitalni asistent „Andrija“ koji u borbi protiv koronavirusa koristi umjetnu inteligenciju predstavljen je u utorak u Vladi, a osim liječnicima i epidemiolozima namijenjen je svim građanima koji s njim mogu komunicirati preko WhatsAppa.

Asistent je razvijen je u suradnji s hrvatskim IT tvrtkama koje su svoje resurse nesebično stavile na raspolaganje u borbi protiv tog virusa. Ime je dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta, dok je u Kini uveo zapadne standarde javnog zdravstva, rekao je predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić.

Uslugu se može aktivirati preko poveznice objavljene na internetskoj stranici koronavirus.hr, putem službene stranice https://andrija.ai/,  i na platformi WhatsApp pod imenom Andrija.

To će omogućiti svim korisnicima pametnih telefona da pomoću umjetne inteligencije naprave samoprocjenu vlastitog zdravstvenog stanja, kazao je Frka-Petešić.

Građanima koji posumnjaju da imaju simptome Andrija će im pomoći utvrditi imaju li razloga za zabrinutost i trebaju li se javiti liječniku obiteljske medicine.

Svaki građanin od danas ima izravan pristup zdravstvenim djelatnicima

Asistent postavlja korisnicima ista pitanja kao što bi im epidemiolozi postavili u ordinaciji  pa od danas svaki građanin ima izravan pristup vrhunskim zdravstvenim djelatnicima, ali u digitalnom obliku, što će doprinijeti rasterećivanju zdravstvenog sustava, zaključio je Frka-Petešić.

Epidemiolog Branko Kolarić čiji je tim radio na kreiranju rješenja rekao je da su do Andrije došli slijedeći primjere dobre praske koje su na početku dobro svladale epidemiju, poput Singapura i Južne Koreje.

Asistent će biti od velike pomoći za zdravstveni sustav jer, za razliku od liječnika koji u čitav dan mogu riješiti  50-ak poziva, može paralelno obrađivati desetke tisuća zahtjeva.

Također u slučaju najcrnjeg scenarija i zagušenja telefona asistent može umiriti građane. Iako je bolje  razgovarati s liječnikom u situaciji pandemije bolje je dobiti pomoć na vrijeme nego čekati satima, kazao je Kolarić.

Andrija je po njegovim riječima mladi asistent ali će se brzo razvijati, zahvaljujući povratnim informacijama građana. Zasad je jako osjetljiv pa će možda u početku korisnika uputiti na obiteljskog liječnika, iako to neće biti potrebno.

Zoran Šegić iz tvrtke Oracle Hrvatska rekao je da su nakon ideje i postavljenog problema koji su identificirali zajedno sa zdravstvenim stručnjacima na lokalnom tržištu okupili vodeće tvrtke koje se bave komunikacijom, integracijom podataka i umjetnom inteligencijom.

Korak ispred drugih zemalja

Mislav Malenica iz udruge CroAI i osnivač AI tvrtke Mindsmiths poručio je da je Andrija korak  ispred drugih zemalja i jedan od rijetkih savjetnika koji će dati personalizirani savjet, što znači da je Hrvatska pokazala iznimnu hrabrost jer takvu odluku nije lako donijeti.

Veselilo bi ga kad bi to bio početak digitalizacije zdravstva i javne uprave u koji bi se uključile druge hrvatske tvrtke koje imaju što reći na tom području.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su uz glavno oružje – epidemiološke mjere – razmišljali o drugim alatima kojima žele podići društvenu svijest koja je presudan faktor u borbi protiv epidemije jer će rezultati izostati ako se svi ne drže mjera.

Tim projektom se žele približiti građanima, posebice mlađim generacijama koje su na digitalnim platformama i da im naznače važnost odgovornog ponašanja.

Andrija ne nudi samo općenite odgovore već uz edukativnu ulogu kroz samoprocjenu nudi personificirana rješenja i upućuje korisnike kome da se obrate ovisno o njihovom stanju.

Građani mogu doprinijeti razvoju epidemiološke službe

Građanima koji to žele omogućava da doprinose djelovanju epidemiološke službe slanjem podataka u zbivanju unutar njihovog doma. „Bez zajedništva i promišljanja problematike ova borba bi bila daleko lošija nego što je u ovom trenutku“, rekao je Beroš.

Ministar uprave Ivan Malenica rekao je da borbu s virusom nastavljaju razvojem novih usluga koja je predstavljena nedugo nakon što su predstavili e-Propusnice.

Najavio je da će vođeni tim iskustvom proces digitalizacije ubaciti u višu razinu, daljnjim razvojem e-usluga i povezivanjem svih državnih tijela kako bi građani i poduzetnici dobili novu uslugu.

Rekao je da je digitalni asistent dobrovoljan i anoniman pa se preko njega ne mogu pratiti građani, a prikupljeni podaci bit će dostupni ministarstvu zdravstva.

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof. dr. sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

„Sve uključene hrvatske tvrtke odlučile su bez naknade velikodušno dati svoj doprinos i zajedno sudjelovati u nacionalnom naporu suzbijanja epidemije novim koronavirusom“, objavila je Vlada.

(Hina)

foto: screenshot (andrija.ai)

Tagovi: andrija, covid-19, digitalni asistent, koronavirus, ui, umjetna inteligencija, whatsapp,