Lifestyle

Pupovac ocijenio spaljivanje lutke s njegovim likom kao poticanje na nasilje

Pupovac duboko povrijeđen: "Karneval je bio manifestacija nacionalističke i šovinističke priče"

Autor: Ivona Amidžić - 04.03.2019

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u ponedjeljak da je povrijeđen spaljivanjem lutke s njegovim likom u nedjelju na karnevalu u Kaštel Sućurcu, što je doživio kao poticanje na nasilje u atmosferi mržnje koju, kaže, dopušta državni vrh – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

“Ovo je pokazatelj za one koji predstavljaju glavu države i društva, a ne za taj obezglavljeni svijet. Umjesto da hrvatsko društvo razmiče granice svoje slobode, ono se guši u mržnji, što je pokazao ovaj karneval”, izjavio je Hini Pupovac komentirajući to što je lutka s njegovim likom spaljena kao “krnjo” u Kaštel Sućurcu.

Na tom je karnevalu izveden i igrokaz nedavnog napada na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi.

Pupovac ocjenjuje da taj događaj nije bio na tragu karnevalske pučke kulture izrugivanja s moći i vlašću, već je riječ o kulturi produbljivanja mržnje, predrasuda i poticanja na nasilje.

“To nije duhoviti, inventivni dalmatinski karneval koji provocira vlast, to je, nažalost, bila manifestacija nacionalističke i šovinističke priče”, ističe Pupovac kojega su u Kaštelima u drugi put u tri godine spaljivali kao krivca za sve društvene nedaće.

Navodi da je kao Dalmatinac duboko povrijeđen činjenicom što je jedan od najbogatijih dijelova naše pučke tradicije sveden na širenje mržnje i poticanje nasilja prema slabijima, drugačijima i različitima.

“Ali, nisu oni krivi. Krivi su oni koji su stvorili takvu atmosferu, koji ne čine ništa ni riječju niti djelom da ta atmosfera bude osuđena i promijenjena”, kaže saborski zastupnik SDSS-a.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: karneval, kaštel sućurac, krnjo, lutka, milorad piupovac, spaljivanje,

Vezane vijesti