Grad Krk nije poznat samo po svojoj bogatoj povijesti i prirodnim ljepotama – Krk priča i autentičnu gastro priču, zalogaj po zalogaj. Svaki obrok govori jezikom tradicije, lokalnih namirnica i ljubavi prema baštini – od sočne krčke janjetine i ručno rađenih šurlica, preko pršuta, otočnih sireva i maslinova ulja, pa sve do morskih delicija i čaše vrbničke žlahtine koja zaokružuje doživljaj. Agilna Turistička zajednica Grada Krka, uoči glavne turističke sezone, pripremila je atraktivnu promotivnu kampanju „Travel to Taste Krk / Put do okusa Krka“, koja slavi bogatu gastronomsku baštinu otoka.
Ovom prigodom, renomirani krčki ugostitelji osmislili su posebne promotivne jelovnike temeljene na autohtonim receptima i sezonskim namirnicama. Do kraja lipnja, u dvanaest ugostiteljskih objekata grada Krka, posjetitelji imaju priliku uživati u jelima koja spajaju tradicionalne recepte s modernim pristupom kuhinji. Ova inicijativa dodatno dobiva na vrijednosti uoči 2026. godine, kada će Kvarner s ponosom nositi titulu Europske regije gastronomije. Time se dodatno potvrđuju kvaliteta, autentičnost i održivost gastronomske ponude grada Krka. Kampanja „Travel to Taste Krk“ savršeno se uklapa u promociju kvarnerskog enogastronomskog identiteta, ističući lokalne proizvode, vještine i naslijeđe.
Na gastro karti grada Krka ističu se brojni restorani i konobe koje posjetiteljima nude izvorne okuse i kreativna autorska jela.
Putovanje okusima započinje u Kušaoni Magriž, gdje se poslužuje bogati janjeći gulaš sa šurlicama – jelo koje savršeno spaja rustikalnost i punoću tradicionalnih aroma. U Kući krčkog pršuta posjetitelje čeka selekcija otočnih delicija: pršut, ovčji sir, pašteta od pršuta i topli domaći kruh, koji zajedno čine upečatljive zalogaje.
U Oliva Grillu u kampu Ježevac, rolanom janjetinom s aromatičnim začinima i kremastom palentom u umaku od pečenja podižu se standardi ljetnog roštilja. Janjetina ispod peke svoje mjesto pronalazi u konobi Pod Prevolt, gdje se njeguje sporija, promišljenija priprema hrane. Restoran Oliva nudi šurlice sa škampima i šparogama, jelo koje donosi svježinu mora i proljeća na tanjur.
Za one koji traže snažnije okuse, tu su šurlice iz konobe Pud Brest, pripremljene sa šparogama, dimljenim dagnjama i ovčjim sirom – savršena kombinacija mora i kamena. Trattoria Glavotok ide korak dalje u aromama i nudi šurlice s krčkim pršutom i tartufima, spoj zemlje i delikatese. Ljubitelji ribljih okusa mogu se uputiti u restoran Harbour, gdje se poslužuje krčki riblji pijat – skladan spoj mariniranog inćuna, fileta trilja, kockica tune i ukiseljenog motara.
U restoranu Volsonis, u srcu stare jezgre Krka, posjetitelje dočekuju medaljoni od jelena lopatara s otoka, u bogatom umaku od smokve, uz pržene domaće njoke. U restoranu Marina Blue ističe se filet kovača u umaku od bijelog vina vrbničke žlahtine, poslužen uz palentu, dok restoran Portella njeguje domaću klasiku – janjeći žvacet sa šurlicama, jelo koje vraća u djetinjstvo.
Za kraj, nešto sasvim drugačije i osvježavajuće: Fidel from the Sea nudi carpaccio od jadranske tune sa svježim guacamoleom, šipkom, kaparima i listićima Grana Padana – tanjur koji priča priču o modernom Krku.
Na Krku se jede lokalno, sezonski i s karakterom. Ovdje svaki obrok postaje osobno iskustvo – istinsko putovanje otokom kroz tanjur.