Politika

Realne lokalne potrebe puno su već od onih koje lokalna uprava navodi u svojim programima

Ivica Grković: „Potpuna otvorenost i transparentnost javnih financija i djelovanja javne uprave vodi do iskorjenjivanja korupcije na svim razinama!“

Autor: Darija Kovačić - 16.04.2021

U svakodnevnom životu u Splitu, u poslovanju s javnim sektorom, u zaštiti općeg i javnog dobra, uviđamo postojanje dubokog jaza između realnih lokalnih potreba i njihovog izvršenja, te jedna od ključnih stvari za koje ćemo se zalagati: je „model otvorene uprave“. Smatramo da su realne lokalne potrebe puno veće od onih koje lokalna javna uprava obuhvaća u godišnjim programima rada.

„Postoje aktualni problemi i potrebe kojih lokalni političko-upravni sustav uopće nije svjestan, a korisnici ne znaju kome se točno obratiti i tko je odgovoran. Prioritet nam je utvrditi pravo stanje stvari, razumjeti potrebe građana i usustaviti rješenje prema kojemu bi lokalna javna uprava bila u korak s lokalnim potrebama.  Pri preuzimanju Grada, provest ćemo detaljnu analizu stanja poslovanja Gradske uprave, gradskih tvrtki i ustanova – financijsku i organizacijsku“, istaknuo je Ivica Grković.

Grković navodi da za svaku lokalnu potrebu mora postojati adresa u gradskoj upravi, gradskim tvrtkama i javnim ustanovama. Također ističe da bi ispunjavala svoju ulogu lokalna javna uprava mora se okrenuti korisnicima, osigurati dostupnost informacija, prikazati što korisnici mogu ostvariti i pod kojim uvjetima, odnosno definirati koje usluge i servise nudi.

„Ako roditelj želi upisati dijete u vrtić tijekom godine, on mora znati kome uputiti upit, tko to rješava i u kojem roku, a ne da mora čekati na odgovor bez rješenja ili nove upise kao u većini slučajeva. Zato planiramo izraditi aplikaciju – virtualna smotra potreba putem koje bi građani mogli prijaviti problem ili potrebu, biti upoznati s hodogramom rješavanja, uključiti se u javnu raspravu, izraziti podršku, prijedlog ili kritiku, pozvati druge osobe koje mogu doprinijeti rješavanju da se uključe“, navodi Ivica Grković.

Mostovci također ističu da je njihov cilj da savjetnici, pročelnici, voditelji službi, članovi tijela u gradskim tvrtkama i javnim ustanovama budu stručne i kompetentne osobe s iskustvom upravljanja.

Izgradit ćemo poticajno radno okruženje u kojem će pojedinci napredovati isključivo po mjeri njihove marljivosti, rada i znanja te doprinosu kojeg daju u funkcioniranju Grada Splita kao cjeline. Potpuna otvorenost i transparentnost javnih financija i djelovanja javne uprave vodi do iskorjenjivanja korupcije na svim razinama.

Implementirat ćemo Antikorupcijski program za trgovačka društva u većinskom vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave za razdoblje od 2021. do 2022. godine.

Potpuno ćemo otvoriti sve postupke javne nabave, bez obzira na visinu iznosa, tako da ćemo uspostaviti nepristranu komisiju za postupak javne nabave i dostupnost na Električnom oglasniku“, za kraj navode.

Foto: arhiva

Tagovi: gradonačelnik, ivica grković, izbori, kandidat, MOST, split,