Sport

Reforme Lige prvaka: usvojen novi format

"Novi format podržava status i budućnost nacionalnih prvenstava u cijeloj Europi, zadržavajući načelo rezultata u nacionalnim prvenstvima kao preduvjet plasmana"

Autor: Ivona Amidžić - 21.04.2021

U sjeni događaja oko pokretanja nove Superlige, koju je osnovalo 12 europskih velikana, Izvršni odbor Europske nogometne federacije (UEFA) u ponedjeljak je odobrio novi format klupskih natjecanja od sezone 2024/25.

Reforme su uslijedile nakon savjetovanja s predstavnicima svih članica UEFA-e, a reformu su podržali i Upravni odbor Europskog udruženja klubova (ECA) i UEFA-in odbor za klupska natjecanja koji je sastavljen od većine klupskih predstavnika.

Sudjelovat će 36 umjesto dosadašnja 32 kluba. Ukida se natjecanje po skupinama i svakom se klubu osigurava igranje deset utakmica u zajedničkoj ligi.

Svakom će klubu biti zajamčeno najmanje 10 ligaških utakmica protiv 10 različitih protivnika (pet domaćih i pet gostujućih), a ne šest utakmica protiv triju momčadi kao što je do sada bio slučaj.

Prvih osam klubova bi nakon deset kola izborilo plasman u osminu finala. Klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrali bi play-off za osminu finala, a posljednjih 12 klubova bi završilo natjecanje.

Zbog većeg broja utakmica (180 umjesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sustavu natjecanja, od početka do finala), igrat će se ne samo utorkom i srijedom, već i četvrtkom.

Plasman u Ligu prvaka i dalje će ovisiti o učinku momčadi u nacionalnim prvenstvima. Jedno od dodatnih mjesta pripast će trećeplasiranom klubu domaćeg prvenstva članice na petoj poziciji ljestvice Uefinih nacionalnih saveza, a još jedno mjesto bit će dodijeljeno nacionalnom prvaku, proširujući s četiri na pet broj klubova koji će plasman ostvariti kroz takozvani “put prvaka”.

Posljednja dva mjesta pripast će klubovima s najvišim klupskim koeficijentom u posljednjih pet godina koji nisu ostvarili izravan plasman prvu fazu Lige prvaka, ali su se plasirali u kvalifikacije za Ligu prvaka, Europsku ligu ili Europsku konferencijsku ligu.

“Novi format podržava status i budućnost nacionalnih prvenstava u cijeloj Europi, zadržavajući načelo rezultata u nacionalnim prvenstvima kao preduvjet plasmana, ali i iznova potvrđuje načelo solidarnosti. Ovaj format će i dalje nuditi priliku za ostvarenje sna bilo koje momčadi sudjelovanjem u Ligi prvaka i to zahvaljujući rezultatima postignutim na terenu”, kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

“Istodobno će omogućiti dugoročnu održivost, prosperitet i rast svim sudionicima u europskom nogometu, a ne samo sićušnom, samoizabranom kartelu. Nogomet je društveno i kulturno blago, obogaćeno vrijednostima, tradicijom i osjećajima podijeljenim na cijelom našem kontinentu. Kao upravljačko tijelo, UEFA ima ulogu zaštititi to naslijeđe, vodeći brigu o razvoju nogometa u Europi za nacionalne saveze, lige, klubove, igrače i navijače na svim razinama,” dodao je predsjednik.

Slične promjene formata primijenit će se i na Europsku ligu (osam utakmica u ligaškoj fazi) i Europsku konferencijsku ligu (šest utakmica u ligaškoj fazi).

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: Liga prvaka, nogomet, novi format, reforme, uefa,