Gospodarstvo

Roditelj pobjesnio zbog cijene djetetovog izleta: “Tko si to može priuštiti?”

NEREALNA CIJENA! - Što Vi na to kažete?

Autor: Ivona Amidžić - 03.05.2019

Otac jednog učenika iz Zagreba najprije se šokirao, a potom razljutio vidjevši ponudu dvodnevnog školskog izleta u Zadar i Šibenik koju mu je sin donio iz škole. Ponudu je dala jedna manja turistička agencija iz Zagreba, a uključuje putovanje u Zadar i Šibenik s noćenjem u hostelu, obilazak Nacionalnog parka Krka, posjet nekoliko crkvi i razgledanje gradskih znamenitosti – sve to za čak 800 kuna. Toliko otprilike košta i trodnevni izlet u Toskanu.

“Osamsto kuna za obilazak dva grada na Jadranu! Sramotno, pa tko si to više danas može priuštiti”, kazao je ljutiti otac za portal Novac.hr.

Novac.hr provjerio je podatke i napravio izračun prema kojemu noćenje u zadarskom hotelu iz ponude za individualne posjetitelje košta oko 160 kuna dok veće skupine kakve su školski razredi u pravilu dobivaju popust. Ulaznica u NP Krka, u slučaju dječjih grupnih posjeta, iznosi 30 kuna po djetetu.

Prosječan trošak pansiona, prema informacijama dobivenim u nekoliko agencija, ne premašuje stotinjak kuna. Cijena klimatiziranog autobusa za izlet u srednju Dalmaciju sveukupno je oko 7500 kuna, što bi za skupino od četrdesetak djece najviše bilo 180 kuna po djetetu. Tome eventualno treba dodati trošak vodiča koji je otprilike oko 600 kuna, odnosno 15 kuna po djetetu.

Na koncu, kada se sve to zbroji, cijena putovanja po djetetu ne bi smjela biti veća od petstotinjak kuna. Stoga se, piše Novac.hr, postavlja pitanje kolike marže turističke agencije uzimaju po školskim ekskurzijama i jesu li učenički izleti postali jedan od najunosnijih biznisa za domaće turističke agencije.

U većini agencija koje u ponudi imaju višednevne izlete za učenike, cijenu otkrivaju isključivo na upit, objašnjavajući da cijena ovisi o broju putnika, terminu, vrsti smještaja i sličnome.

Foto: Pixabay

Tagovi: cijena, preskupo, roditelj, školski izlet, turistička agencija,