Politika

Rok za prve projekte u okviru programa “Europske snage solidarnosti” u veljači

Webinar pod nazivom „Imamo ideju!“ organizirao je odjel za Europske snage solidarnosti AMPEU-a za organizacije mladih i organizacije koje rade s mladima

Autor: Ivona Amidžić - 20.01.2022

Agencija za mobilnost i programe EU-a je pozvala mlade da prijave projektne prijedloge u okviru EU-ovog programa “Europske snage solidarnosti” i najavila prvi rok krajem veljače.

Webinar pod nazivom „Imamo ideju!“ organizirao je odjel za Europske snage solidarnosti AMPEU-a za organizacije mladih i organizacije koje rade s mladima.

Stručni suradnici agencije Matija Blaće i Lorena Barić su na webinaru na kojem je bilo osamdesetak sudionika iz cijele Hrvatske predstavili program solidarnosti, iskustva s projekata koji su primjeri dobre prakse i dali savjete za pisanje projektnih prijedloga.

“Europske snage solidarnosti” je program Europske komisije koji pruža priliku mladima da volontirajući za dobrobit društva i onih u nepovoljnijem položaju razvijaju svoje vještine i stječu iskustvo, a organizacijama da uključe mlade u svoje aktivnosti za jačanje solidarnosti u društvu. Program se dijeli na volontiranje i projekte solidarnosti, a današnji webinar bio je posvećen isključivo projektima u kojima mogu sudjelovati pojedinci u dobi 18-30, javne i privatne organizacije u ime mladih te neformalne skupine mladih.

„Projekte mogu provoditi isključivo skupine mladih od najmanje petero članova. Naglasak je na tome da mladi samostalno identificiraju problem u zajednici, osmisle projekt i provedu projektne aktivnosti“, objasnila je Lorena Barić.

Prioritetna područja programa su zaštita okoliša, promicanje uključivosti, digitalna tranzicija, sudjelovanje mladih u demokratskim procesima i dodatni nacionalni prioritet za poticaj mladih u ruralnim sredinama s naglaskom na potresom pogođena područja.

„Očekujemo što više prijavitelja s područja pogođenog potresom i projektnih prijedloga za pomoć Banovini“, poručio je Blaće.

„Do sada smo uspostavili uspješne modele u projektima koje financiramo kroz ovaj program“, rekao je Matija Blaće i dodao da su „financirali stotine projekata ukupne vrijednosti od više milijuna eura“ te da se „program nastavlja i u novom financijskom razdoblju 2021.-2027.“.

Uspješne projekte opisali su predstavnici organizacija koje su ih provele.

Udruga “Vrapčići” iz Slavonskog Broda provela je projekt “I mi smo l(j)udi” kojemu je cilj unaprjeđenje kvalitete života mladih sa psihosocijalnim teškoćama kroz društveno uključivanje i poboljšanje socijalnih vještina. Josipa Erdeši iz udruge istaknula je kako su imali velik odaziv pripadnika ciljne skupine.

Projekt “Šibenik – grad književnosti” provela je neformalna skupina mladih u partnerstvu s gradskom knjižnicom “Juraj Šižgorić” i kulturnom udrugom “Fotopoetika” te uspješno približila lokalnu književnost djeci i mladima. „Proučavanjem statistike zamijetili smo da opada čitalačka kompetencija mladih, stoga smo putem ovog projekta to odlučili popraviti“, rekla je Danijela Grubišić, predstavnica neformalne skupine.

Predstavnik “queerANarchive” udruge iz Splita, Duje Donadić, govorio je o projektu ove udruge i brojnim aktivnostima, među kojima je i “qKlinika” kroz koju se mlade ljude educira o spolnom zdravlju i pruža psihosocijalna podrška pripadnicima LGBTIQ+ zajednice.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije javna je ustanova koju je osnovala Vlada RH za provedbu europskih programa obrazovanja, znanosti i inovacija. Od 2009. AMPEU je financijski podržao 3 500 projekata, a u projektima koje je ugovorila Agencija sudjelovalo je više od 55 000 građana – nastavnika, učenika, studenata, mladih i osoba koje rade s mladima.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: EU, mladi, prijava, prijedlozi, projekti, solidarnost,