Sport

Rukometaš Mičević zbog dopinga suspendiran na godinu dana, košarkaš Magarity na četiri mjeseca

Sportašima utvrđene nedopuštene tvari oktopamina i terbutalina

Autor: Ivona Amidžić - 27.02.2019

Rukometašu RK Nexea Borni Manci Mičeviću, koji je na posudbi u RK Spačva Vinkovci, izrečena je suspenzija u trajanju od jedne godine, a košarkašu KK Zadar Williamu Johnu Magarityju u trajanju od četiri mjeseca zbog dopinga, priopćeno je u srijedu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Kako se navodi u priopćenju, na dopinškom testiranju 22. rujna 2018. na natjecanju u urinu sportaša Borne Manci Mičevića analizom akreditiranog WADA-inog laboratorija iz Seibersdorfa (AUT) utvrđeno je prisustvo zabranjene tvari oktopamina, kategorija S6.b. Stimulansi – specificirani. Sportaš je podnio zahtjev za otvaranje uzorka B. Nalaz analize uzorka B potvrdio je nalaz analize uzorka A.

“Eventualno postojeće Terapijsko izuzeće sportaš nije dostavio”, stoji u priopćenju HZJZ-a koje dodaje da kako je “sportaš Borna Manci Mičević prekršio odredbu 2.1 Pravilnika za borbu protiv dopinga, određena mu je jedna godina razdoblja nepodobnosti”.

U izrečenu mjeru uračunava se vrijeme trajanja privremene suspenzije uvedene 3. prosinca 2018. godine tako da izrečena mjera za Bornu Mancea Mičevića, ističe 2. prosinca 2019. godine.

Što se tiče Williama Johna Magarityja, člana KK Zadar, on je 30. studenog 2018. podvrgnut dopinškom testiranju izvan natjecanja.

“U urinu sportaša analizom akreditiranog WADA-inog laboratorija iz Seibersdorfa (AUT), utvrđeno je prisustvo zabranjene tvari terbutalina, kategorija S3. Beta-2 agonisti, iz Popisa zabranjenih sredstava 2018. Sportaš nije tražio analizu B uzorka, a nije priložio ni eventualno postojeće odobreno Terapijsko izuzeće”, kaže se u priopćenju HZJZ-a.

Zbog navedenog prekršaja sportašu je izrečena četveromjesečna suspenzija u koju se uračunava vrijeme trajanja privremene suspenzije uvedene 31. prosinca 2018. godine tako da izrečena mjera ističe 30. travnja 2019. godine, zaključak je priopćenja HZJZ-a.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Borna Manci Mičević, doping, košarkaš, rukometaš, suspenzija, William John Magarity,