Gospodarstvo

Sanacija i obnova splitskih prometnica: Povećano ulaganje protekle četiri godine

Oko 150 tisuća kvadratnih metara kolnika i oko 22 tisuće kvadratnih metara nogostupa sanirano je u Splitu u protekle četiri godine

Autor: Ivona Amidžić - 27.05.2021

Oko 150 tisuća metara kvadratnih kolnika i oko 22 tisuće metara kvadratnih nogostupa sanirano je u Splitu u protekle četiri godine. Trenutno su u obnovi ulice Vranjički put na Brdima, Mostarska ulica na Neslanovcu i ulica Škrape, a završava se sanacija asfalta u Mosećkoj ulici te na dijelu Puta Orišca.

Gradilište u ulici Škrape sa svojim zamjenikom Ninom Velom i suradnicima iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu obišao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Kompletna sanacija ove ulice započela je sredinom travnja, a obavlja se zamjena dotrajale električne instalacije s primjerenom led rasvjetom, sanira se vodoopskrbna mreža, uklanjaju postojeće salonitne azbestne cijevi, sanira se oborinska i fekalna kanalizacijska infrastruktura te u konačnici, u dužini od oko 525 metara, sanirat će se kolnik, postaviti novi asfaltni sloj, a paralelno sanirati i nogostup. Dodajmo da je prvih 200 metara novih vodovodnih cijevi već postavljeno.

U obilasku radova gradonačelnik Krstulović Opara pozvao je stanovnike na strpljenje, jer će okončanjem radova kvaliteta življenja i prometne sigurnosti u tom dijelu grada biti na punoj višoj razini.

Ukupna vrijednost radova je milijun kuna, a izvode ih „Cestar“, „Vodovod i kanalizacije“ te „Elektro Klarić“ iz Trilja koji je zadužen za rekonstrukciju javne rasvjete.

Istaknimo kako je investicijsko održavanje cesta, koje podrazumijeva kompletnu sanaciju, u mandatu ove Gradske uprave povećano s prijašnjih oko tri-četiri milijuna godišnje na 15 milijuna kuna u 2019., 2020. i 2021. godini. Većim su dijelom tako obnovljene ulice Put Trstenika, Hercegovačka, Vukovarska, Mihanovićeva, Matoševa, Starčevićeva, Dražanac i druge splitske ulice.

Također, kroz redovno održavanje trenutno se uređuje Trg u ulici Gradišćanskih Hrvata na Ravnim Njivama te se sanira potporni zid u Ivankovoj ulici u Stobreču.

foto: Grad Split

Tagovi: kolnik, nogostup, pločnik, prometnice, radovi, sanacija, saniranje, split,