Lifestyle

Šibenčani izgradili kuću i završili humanitarnu akciju “Gradimo kuću za potresene”

"Ovom se zaista nisam nadao, niti smo ovo nikada mogli očekivati. Kuća u kojoj smo živjeli prije potresa jako je nastradala, dobila je crvenu naljepnicu i više nije sigurna za život"

Autor: Ivona Amidžić - 27.05.2021

Ekipa šibenskih volontera početkom tjedna privela je kraju gradnju kuće u Malome Gradcu, kod Gline, čime je završena humanitarna akcija “Gradimo kuću za potresene” kojoj je cilj bio da obitelj stradala u potresu dobije novi dom, izvijestila je u četvrtak PARK organizacija iz Šibenika.

Stefan (13) i njegov otac Dragan, koji nakon potresa žive u neodgovarajućem kontejneru, presretni su s novoizgrađenom drvenom kućicom koju su neočekivano dobili od Šibenčana koje nikad prije nisu vidjeli.

“Ovom se zaista nisam nadao, niti smo ovo nikada mogli očekivati. Kuća u kojoj smo živjeli prije potresa jako je nastradala, dobila je crvenu naljepnicu i više nije sigurna za život. Morat će se rušiti. Puno hvala ekipi iz Šibenika koja je ovdje bila u dva navrata i sagradila nam novu kuću. Mi smo planirali seliti odavde, i da je prošlo tjedan dana više, otišli bismo. Tako da je ova kuća došla u zadnji tren”, rekao je Dragan, koji nije skrivao suze kad su Šibenčani odlazili.

Pokretač akcije, šibenski „meštar” Dražen Frua, koji nikada do sada nikom nije sagradio kuću vlastitim rukama od temelja do kraja, ponosan je na svoje djelo. “Od početne ideje do kraja prošlo je dosta vremena, ali sam zadovoljan kako je kućica na kraju ispala. Tjedan dana efektivnog rada nam je trebalo, u dva navrata, to je super za ovakav zahvat. Zahvaljujem svim dobrim radnicima volonterima koji su zaslužni da smo uspjeli ovo ostvariti”, rekao je Frua.

Humanitarnu akciju “Gradimo kuću za potresene” pokrenula je šibenska PARK organizacija, koja je u tri mjeseca prikupila gotovo 30 tisuća kuna donacija. Donirali su i privatne osobe i poslovni subjekti i lokalna samouprava, a akcija se promovirala i na glavnome gradskom trgu Poljani i na tržnici u Šibeniku.

“Kako nam je korona pomrsila planove u organiziranju onoga čime se inače bavimo, a to su javna okupljanja na kulturno-glazbenim događajima, dali smo sve od sebe zadnjih mjeseci za ovu akciju. Super je na kraju sve ispalo i jako smo sretni i ponosni da smo bili dio ove lijepe priče. Mali Stefan je predivno dijete, a njegov otac odličan roditelj, i drago nam je da je baš do njih došla naša kućica. Ovim putem još jednom zahvaljujem svim donatorima, svim volonterima, medijima i ostalima koji su na bilo koji način pomogli da ovu akciju privedemo kraju”, rekao je Igor Bergam u ime PARK organizacije.

Donacijama su pokriveni svi troškovi za materijal za izgradnju kuće te troškovi prijevoza na potresom pogođeno područje, priopćili su iz PARK organizacije.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: izgradili kuću, potres, Šibenik, volonteri,