Lifestyle

“Skupi, složi, savjesno odloži!”

Izrađena Internet stranica s aplikacijom za pametne mobitele

Autor: Ivona Amidžić - 22.05.2019

Izradom Internet stranice www.skupi-slozi-makarska.com Grad Makarska nastavio je sa planiranim aktivnostima u sklopu provedbe programa informativno-edukativne kampanje ”Skupi, složi, savjesno odloži”.

Na Internet stranici građani mogu dobiti sve informacije o gospodarenju otpadom na našem području kroz osnovne informacije o projektu, vodič kroz razvrstavanje, novosti, važne kontakte, a po prvi put će im biti dostupan Abecedarij otpada koji je ujedno sastavni dio aplikacije za pametne mobitele (android i iPhone).

Zahvaljujući Abecedariju otpada građani će, ukoliko ne znaju u koji spremnik mogu odložiti neki predmet, upisati njegov naziv u tražilicu aplikacije i na najbrži mogući način dobiti povratnu informaciju.

Izrada Internet stranice „Skupi, složi savjesno odloži!“ samo je dio aktivnosti čija je provedba predviđena do studenog 2019. U prvoj polovici provedbenog razdoblja, Grad Makarska osmislio je i tiskao 15.000 letaka koji su građanima dostavljeni na kućni prag uz račune za odvoz otpada Makarskog komunalca za svibanj. Dio letaka podijeljen je i Dječjem vrtiću Biokovsko zvonce, te osnovnim i srednjim školama.

Obilježen Dan planeta zemlje

Tijekom kampanje emitirane su dvije radijske emisije, dva radio spota te tiskani city light plakati. U tijeku su i edukativne radionice u Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića i Osnovnoj školi oca Petra Perice.

U sklopu projekta, na Trgu 156. brigade edukativnim radionicama, kvizovima znanja i tematskim nagradnim igrama obilježen je Dan planeta zemlje, a u sklopu programa podijeljeni su i promotivni materijali: majice, platnene torbe i kemijske olovke sa logom projekta.

Krajem svibnja i početkom lipnja planirana su nova događanja: obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja 31. svibnja na Spomeniku na Glavici te prva javna tribina 4. lipnja u dvorani Arte.

Grad Makarska ovaj je projekt prijavio na otvoreni poziv za provedbu Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, preko kojeg je dobio 369.361,00 kuna.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 440.668,00 kuna, a sredstva su osigurana u sklopu Operativnog programa Europske unije ‘Konkurentnost i kohezija’. Predmetnim projektom građani Makarske će se kroz sustavnu izobrazno-informativnu kampanju educirati o smanjivanju količine otpada u svojim kućanstvima, načinima razvrstavanja, ponovnoj uporabi te kućnom kompostiranju u svrhu uspostave koncepta održivog sustava gospodarenja otpadom.

(Grad Makarska)

foto: Facebook (screenshot)

Tagovi: akcija, aplikacija, internet stranica, makarska, otpad, program, skupi složi savjesno odloži,