Sport

Spektakl u Sinju – prvenstvo Hrvatske u obaranju ruke

U natjecateljski "sušnoj" godini državno prvenstvo je natjecanje najviše razine na kojoj će ove godine nastupiti rekordan broj najboljih obarača iz dvadesetak hrvatskih klubova...

Autor: Ivona Amidžić - 24.06.2021

Sinjsko gradsko kino će u subotu, 26. lipnja, biti poprištem prvenstva Hrvatske u obaranju ruke za osobe s i bez invaliditeta, a alkarski grad je već četvrtu godinu zaredom domaćin najboljim hrvatskim predstavnicima u ovom sportu.

U natjecateljski “sušnoj” godini državno prvenstvo je natjecanje najviše razine na kojoj će ove godine nastupiti rekordan broj najboljih obarača iz dvadesetak hrvatskih klubova.

“Prvenstvo Hrvatske 2021. organizirano je po najvišim svjetskim standardima. I ove godine u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo testirat će se sportašice i sportaši na korištenje nedopuštenih sredstava u sportu. Kao novitet smo ugostili međunarodne suce najviše razine kako bi prvenstvo prošlo u najboljem redu te kako bi pobijedili najbolji i isključivo ‘čisti’ sportaši. U protekle četiri godine Sinj se nametnuo kao idealan grad domaćin ovog viteškog sporta”, izjavio je čelni čovjek organizacije natjecanja, potpredsjednik Europskog i predsjednik Hrvatskog saveza za obaranje ruke Aleksandar Jakovac.

U uzbudljivim nadmetanjima će i ove godine u sinjskom gradskom kinu moći uživati gledatelji, ali samo uz predočenje Covid potvrde ili važećeg negativnog rezultata na PCR, odnosno antigenskom testiranju na Covid-19.

“Pozdravljamo sve mjere i epidemiološke okvire, no žao nam je da većina mladih Sinjana koji nisu došli na red za cijepljenje ili nemaju financijskih sredstava kako bi se uoči natjecanja testirali, neće moći uživo pogledati ovu sportsku poslasticu”, naglasio je Jakovac.

Natjecanja će se održati odvojeno za lijevu i desnu ruku, a za naslove državnih prvaka borit će se juniori do 16 godina, juniori do 18 godina u dvije težinske kategorije (-75,+75 kg), žene do 80 kg, početnici koji do sada nisu nastupali na profesionalnim turnirima u kategorijama do 85 i iznad 85 kg te seniori u pet težinskih kategorija (-75 kg,85 kg,95 kg,105 kg i +105 kg), a osam najboljih iz svih težinskih kategorija će moći nastupiti i u otvorenom dijelu natjecanja.

Osobe s invaliditetom će biti podijeljene u dvije kategorije – sjedeće i stojeće.

Prijave i vaganje natjecatelja bit će održano u petak (17 – 18.30 sati) i subotu (11 – 13 sati), a subotnji natjecateljski program će biti podijeljen u dva dijela: kvalifikacije i finala u svim kategorijama osim apsolutne bit će održani od 13 do 17 sati, dok će se po osam najboljih iz svake kategorije natjecati za apsolutnog prvaka Hrvatske od 18 do 18.45.

Među najvećim favoritima za naslov su 44-godišnji gorostas (207 cm, 115 kg) iz Brnaza Josip Poleš, višestruki državni prvak u obaranju desnom rukom 37-godišnji Ivo Križan iz Dugog Sela, prošlogodišnji prvak u apsolutnoj kategoriji na obje ruke 26-godišnji Andrija Šimić iz Ličkog Osika te 29-godišnji Daruvarac Dean Lenče.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: obaranje ruku, prvenstvo, sinj,