Gospodarstvo

Split dobiva Istraživački medicinski centar

Zajednički projekt Splitske bolnice, Medicinskog fakulteta i Sveučilišta

Autor: Ivona Amidžić - 09.02.2019

Splitska bolnica, Medicinski fakultet i Sveučilište pripremili su projekt osnutka Istraživačkog medicinskog centra Split, vrijednog oko 50 milijuna eura, o čemu su danas na tom fakultetu potpisali Memorandum o znanstveno-istraživačkoj suradnji.

Zgrada Istraživačkoga medicinskog centra Split trebala bi se biti u južnom dijelu bolnice na Križinama, u neposrednoj blizini Medicinskog fakulteta. Projekt bi se trebao financirati iz EU fondova, za što je natječaj objavilo Ministarstvo znanosti, a na njega su se prijavile tri splitske ustanove.

Današnjim potpisivanjem tog memoranduma počele su aktivnosti na pripremi projekta istraživačko-inovacijske infrastrukture “Istraživački medicinski centar Split” (IMCS), a očekuje se da će povezivanje znanstvenoga i kliničkog rada u tom centru bitno poboljšati kvalitetu znanstveno-istraživačkog rada u biomedicini i zdravstvu.

Ideja o pokretanju centra potekla je iz splitske bolnice, čiji ravnatelj Julije Meštrović tvrdi da će u njemu sudjelovati znanstvenici iz bolnice i s fakulteta koji će proizvoditi ono što se može klinički primijeniti u splitskome KBC-u. Smatra da je iznimno važno što su se svi uključili u projekt, a znanstvenici koji su prijavili svoje projekte radit pozvat će i znanstvenike iz svih krajeva svijeta da u njima sudjeluju.

“Očekujemo da će ono što će se raditi u budućem centru donositi dobit i zaradu. Sva oprema i uređaji u centru, a osobito znanstvenici koji će tu raditi, bit će privlačni znanstvenicima iz cijelog svijeta. Na ovom smo projektu radili godinu dana, a kad bi sve trebalo biti gotovo, još ne možemo reći sa sigurnošću. Ne bih se usudio točno prognozirati”, izjavio je ravnatelj Meštrović.

“Ovo je velika stvar za grad, državu i regiju”

Rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić je istaknuo da će tom centru temelje dati splitski KBC i Medicinski fakultet, a sve uz maksimalnu participaciju Sveučilišta, te da je to velika stvar za grad, državu i regiju.

“Mladim generacijama šaljemo poruku da se uključe u projekt jer imaju mogućnost napredovati. Mi ovdje radimo jednu malu Barcelonu, jedno znanstveno središte koje je integrirano”, poručio je rektor Ljutić.

Dekan Medicinskog fakulteta Zoran Đogaš smatra kako rade na snu koji je već postao stvarnost. Idu u projekt s kojim će “podignuti kapacitete istraživačke i biomedicinske znanosti na nevjerojatnu visinu” te postati prestižno mjesto. Ako se to dogodi onako kako su zamislili, Split će biti vodeći i prepoznatljiv centar u biomedicini i zdravstvu, a samim time rast će i splitsko Sveučilište.

“Projekt je važan zato što će istraživanja koja će se u njemu provoditi u zajednički odnos dovesti i one koji rade u bazičnim istraživanjima, temeljne predkliničare i kliničare, a sve s konačnim ciljem da se dogodi ono što je danas u svjetskoj znanosti najvažnije i zove se translacija. To znači da ona temeljna znanja pretvorimo u znanja koja služe u vrlo praktičnom smislu u liječenju naših pacijenata. Ovakvim centrom odjednom se događa i kvaliteta zdravstvene skrbi”, rekao je dekan Đogaš.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: EU fondovi, IMCS, Julije Meštrović, Medicinski fakultet,