Gospodarstvo

Split dobiva strategiju razvoja grada do 2030. godine

Ugovor je potpisan u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci, a kako su istaknuli potpisnici, cilj strateškog dokumenta je definirati razvoj grada Splita do 2030. godine

Autor: Alan Srčnik - 28.01.2019

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, rektor Sveučilišta Split Dragan Ljutić i dekani fakulteta potpisali su u ponedjeljak Ugovor za izradu “Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine”, dokument koji treba biti gotov do kraja godine, a izradit će ga Sveučilište i lokalna zajednica.

Ugovor je potpisan u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci, a kako su istaknuli potpisnici, cilj strateškog dokumenta je definirati razvoj grada Splita do 2030. godine, čiju budućnost, osim u turizmu vide u razvoju znanosti i IT  tehnologije.

Gradonačelnik Krstulović Opara rekao je da se strategijom žele osnažiti inovacije, proizvodnju, strojarstvo i inženjerstvo jer potencijala ima i treba ga iskoristiti. Split se želi pozicionirati, a ovom strategijom će to biti moguće, kazao je splitski gradonačelnik.

“Sve to možemo učiniti kroz ne samo ovaj dokument nego i mjere koje će kroz dokument izaći. Želimo pozicionirati grad Split upravo u onome pravcu u kojega se svi kunemo, ali pravih konkretnih koraka do sada nije bilo”, dodao je.

Rektor splitskog Sveučilišta Split Ljutić rekao je da se za “ovaj predivni, propulzivni grad isplati organizirati na pravi način i pripremiti strategiju grada za buduća desetljeća”.

Direktorica Razvojne agencije Split i lokalni koordinator izrade strategije Antonija Eremut Erceg očekuje dugotrajan, zahtjevan i odgovoran proces koji će zahtijevati puno komunikacije najrazličitijih dionika na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Agencija će operativno surađivati sa splitkim Sveučilištem, te biti spona između sveučilišta kao izrađivača strategije i svih gradskih institucija, službi, tvrtki i drugih javno-pravnih tijela, objasnila je.

“Bit ćemo tehnička i operativna podrška tijekom prikupljanja podataka za izradu cjelovite analize stanja što je najzahtjevniji dio. Kasnije ćemo biti podrška i pri koordinaciji radnih skupina, partnerskog vijeća i definiranju održivih, mjerljivih, ambicioznih, ali ipak dostižnih ciljeva i mjera koje ova strategija mora imati”, kazala je Eremut Erceg.

U prvoj fazi izrade strategije očekuje se da će sa sveučilišta sudjelovati 90 ljudi, dok će u cjelokupnom procesu biti više od 200 ljudi, najavio je voditelj strategije grada Splita i koordinator sa Sveučilišta Split Vinko Muštra.

Tijekom izrade dokumenta očekuju suradnju regionalnih i nacionalnih vlasti, a krajem ove godine ili najdalje početkom iduće očekuju  da će strategija biti gotova.

Partnerskim odnosom na izradi strateškog dokumenta Grad Split i Sveučilište u Splitu ojačat će međusobnu suradnju, uključujući i onu na izradi razvojnih planova započetu “Strategijom razvoja urbane aglomeracije Split za razdoblje do kraja 2020. godine”, dodao je.

Uz sudjelovanje svih relevantnih dionika na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te uključenost zainteresirane javnosti, definirat će se smjer razvoja Splita u idućem desetljeću, zaključio je.

Tagovi: razvoj, split, strategija,