Crna kronika

Split: Dvojica iz BiH optuženi za krijumčarenje ilegalnih migranata iz Iraka i Irana

Policija lani uhitila više od 600 krijumčara ljudima, gotovo 100 posto više nego u 2017.

Autor: Tamara Lemajić - 01.02.2019

Protiv dvojice državljanina BiH splitsko tužiteljstvo podiglo je optužnicu zbog krijumčarenja šestorice ilegalnih migranata iz Iraka i Irana početkom ove godine, od kojih su dvojica nosila remene s kopčom koja se pritiskom pretvara u bodež, te je sucu istrage predložilo da im se zbog opasnosti od bijega produlji istražni zatvor u kojemu su od 4. siječnja ove godine.

Splitsko Općinsko je državno odvjetništvo u petak je objavilo na internetskim stranicama kako je bosanskohercegovačke državljane u dobi od 40 i 37 godina optužilo zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, drugoj članici EU ili potpisnici Schengenskog sporazuma, za što im prijeti zatvorska kazna do tri godine.

Ako ih se, pak, osudi da su, također iz koristoljublja, doveli u opasnost život ili tijelo osobe koja nedozvoljeno ulazi, kreće se ili boravi u RH, ili su s njom postupali na nečovječan ili ponižavajući način, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Optuženi su da su 2. siječnja ove godine, nakon što se ovaj stariji dogovorio s nepoznatom osobom da će za nagradu od minimalno 350 eura, migrantima omogućili ilegalno kretanje i boravak u Hrvatskoj.

Upravo je 40- godišnjak vozio Opel, a mlađi ‘partner’ Peugeot u koje su smjestili migrante koji su, stoji u optužnici, u RH ušli iz BiH izbjegavajući graničnu kontrolu. Optuženi su automobile vozili jedan iza drugoga, sve dok ih oko 21 sat u Makarskoj nisu zaustavili policajci.

Dvojica migranata nosila remene s bodežima

Kod dvojice migranata policajci su tada na remenju pronašli kopče koje se pritiskom pretvaraju u bodež, što tretiraju kao prikriveno hladno oružje, pa ih je osim zbog protuzakonitog ulaska u Hrvatsku prijavila i zbog kršenja Zakona o nabavi i posjedovanju oružja.

MUP je nad migrantima proveo postupak sukladno Zakonu o strancima, ističući kako su policajci koji rade na suzbijanju krijumčarenja ljudima ponekad izloženi izravnim napadima krijumčara na njihovu sigurnost pa i život.

Iz Ministarstva su tada navodili kako je tijekom 2018. zabilježeno pet slučajeva u kojima su krijumčari ljudima ugrozili sigurnost policajaca koji su postupali prema njima. Najčešće se radilo o izravnom nasrtaju vozilom na njih ili pokušaju izguravanja policijskih vozila s ceste prilikom potjere, a u jednom slučaju krijumčar je fizički napao policajca.

Policija lani uhitila više od 600 krijumčara ljudima, gotovo 100 posto više nego u 2017.

Hrvatska policija lani je uhitila više od 600 krijumčara ljudima, što je odnosu na 2017. povećanje od gotovo 100 posto i rezultat je isključivo otkrivačke djelatnosti policajaca na terenu.

Splitsko općinsko tužiteljstvo je prije desetak dana objavilo kako je, zbog pokušaja krijumčarenja četvorice iranskih migranata u dobi od dvadesetak godina, protiv 23-godišnjeg mladića iz Dalmacije podiglo optužnicu.

Tereti ga da je, u sklopu međunarodne organizacije krijumčarenja ljudi, za dogovorenih 1300 eura pokušao ilegalno prevesti Irance preko hrvatskog teritorija. Svojim BMW-om dubrovačkih registracija migrante je povezao autocestom A1 prema Zagrebu, no već na na odmorištu Radošić kod Splita zatekli su ih policajci i uhitili.

Naime, ako je kazneno djelo počinjeno u sastavu grupe ili zločinačke organizacije, propisana je kazna zatvora od jedne do deset godina, dok je za spomenuti kvalificirani oblik u istom slučaju predviđena kazna zatvora od tri do dvanaest godina.

(Hina)

Tagovi: imigranti, krijumčarenje, split, zatvor,