Gospodarstvo

Split: Liječnici koncesionari ponovno upozoravaju na nedostatan broj specijalizacija

Divić: "Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne pruža zadovoljavajuću zdravstvenu zaštitu za pola milijuna stanovnika županije"

Autor: Ivona Amidžić - 11.03.2019

Županija splitsko-dalmatinska od koncesionara i ugovornih zakupaca dobiva veliki iznos novca koji je trebala iskoristiti za financiranje specijalizacija iz radiologije, ginekologije, pedijatrije, obiteljske medicine i medicine rada, no to se nije dogodilo, upozorila je u ponedjeljak predsjednica Sekcije ginekologa Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite Marija Divić, koja tvrdi da je po Ustavu i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti to posao županije – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

“Mi smo zahtijevali da svi ginekolozi u Domu zdravlja, odnosno oni koji su se potpisali, odu u ugovornu ordinaciju, te da im Upravno vijeće da ugovor o zakupu jer bi se na taj način podmirili svi problemi timova bez nositelja i ne bi nam se dogodio problem kao u Metkoviću. Osnovno je da mi pokrivamo sve timove koje nije županija odradila svojim obvezama financiranja specijalizacija”, kazala je Divić.

Divić: Županija je u pet godina od koncesijskih naknada uprihodovala 40 milijuna kuna koje je mogla usmjeriti na financiranje specijalizacija

Tvrdi da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), kao i Dom zdravlja, svoju poslovnu godinu završava pozitivno, a ne pruža zadovoljavajuću zdravstvenu zaštitu za pola milijuna stanovnika županije.

Pedijatrica Denis Mladinić Vulić upozorila je da im mrežu, koja se sastoji od 36 pedijatara u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pokrivaju četiri umirovljenika, a do kraja ove godine im u mirovinu odlaze tri pedijatra koji trenutno rade u okolnim gradovima i na otoku. Tvrdi kako specijalizanti nisu sustavno planirani iako se zna kada tko odlazi u mirovinu, pa treba pet godina prije planirati specijalizacije.

“U našoj županiji se nisu planirale specijalizacije iz pedijatrije, ali i ostale specijalizacije, kao što su ginekologija i obiteljska medicina, jer na razini primarne zdravstvene zaštite, prema direktivi EU-a, trebao bi biti specijalista obiteljske od 2020. godine. Znači, problem nije samo jedne specijalizacije već cijele primarne zdravstvene zaštite”, kaže Mladinić Vulić.

Svi izdvajamo u državni proračun, pa shodno tome očekujemo kvalitetnu skrb, dodala je, a očekuju i da Splitsko-dalmatinska županija zajedno s liječnicima koncesionarima i Domom zdravlja pokuša riješiti taj problem.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: hzzo, KBC, liječnici, marija divić, specijalizacija, split, splitsko-dalmatinska županija,