Lifestyle

Split: U karanteni 24 osobe, uglavnom stranci

Novih 48 zaraženih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Autor: Ivona Amidžić - 23.07.2021

Čelnik splitsko-dalmatinskog Stožera civilne zaštite Damir Gabrić izvijestio je u petak da ta županija ima organiziranu karantenu na dva mjesta na kojima se može smjestiti 80 osoba, a trenutno su tamo izolirane 24 osobe, uglavnom stranci.

Gabrić je Hini izjavio da je osiguran karantenski prostor od oko 40 smještajnih jedinica s oko 80 ležajeva, trenutno su u karanteni 24 osobe, a većinom se radi o strancima među kojima prednjače Francuzi i Nijemci.

“Svi koji u splitsku Zračnu luku stižu zrakoplovima, ukoliko nemaju tražene potvrde, ili zrakoplovima odlaze testiraju se na Resniku gdje županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo ima svoj pult, a ako su pozitivni ne mogu ući zrakoplov”, kazao je.

Objasnio je da se putnici u Zračnoj luci testiraju i pri odlasku u svoje zemlje ovisno koja država što traži. Što se tiče ostalih prijevoznih sredstava, stranci na granicama prilažu testove ili covid putovnice koje su napravili u svojim zemljama.

Mate Melvan iz splitske Zračne luke napomenuo je da su ulasci u Hrvatsku definirani još od 1. travnja.

U zemlju tako mogu ući cijepljeni s covid potvrdom, oni koji predoče negativan PCR test ili antigen kojeg su napravili u svojoj zemlji, ali da nije stariji od dva, odnosno tri dana, kao i oni koji imaju potvrdu da su u posljednjih šest mjeseci preboljeli koronavirus.

Oni koji nemaju ništa od traženoga idu u samoizolaciju na svoju adresu tijekom koje na svoj trošak obavljaju testiranje, a kada im je nalaz negativan mailom ga šalju policiji koja ih pušta da nastave svoj turistički aranžman.

“Što se tiče odlazaka, ovisno koja država što traži, putnici sami odlučuju koji im test treba. Oni koji trebaju PCR, naprave ga dan prije polaska te s negativnim testom preuzimaju kartu. Taj test napravljen kod nas prilažu potom državi u koju putuju”, rekao je Melvan.

Novih 48 zaraženih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod novih 48 osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je u protekla 24 sata testirano više od tisuću ljudi, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Iz Splita su 22 zaražene osobe, šest iz Solina, pet iz Kaštela, četiri iz Trogira, tri iz Podstrane, dvije iz Klisa te po jedna iz Makarske, Sinja, Vrgorca, Dugopolja, Marine i Podbablja.

Od ukupnog broja novozaraženih 26 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno je 1014 osoba u samoizolaciji.

Na liječenju u splitskom KBC-u je 15 covid pozitivnih osoba, dok su četiri na respiratoru.

(Hina)

foto: unspash

Tagovi: covid-19, koronavirus, oboljeli, stožer, zaraženi,