Kultura

Splitska noć muzeja na 25 lokacija

Splitski muzeji pripremili su iznimno bogat program za Noć muzeja

Autor: Tamara Lemajić - 31.01.2019

Splitski muzeji pripremili su iznimno bogat program za Noć muzeja, pa će tako za posjetiteljima, osim otvorenja izložbi i razgleda stalnih postava, ponuditi i radionice, stručna vodstva, koncerti, predavanja, projekcije, nastupi, ali i druženje s posjetiteljima uz čaj i kolače, a zanimljiv program osmišljen je i za djecu, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u gradskom uredu.

Noć muzeja održat će se u petak od 18 sati do 1 poslije ponoći na temu inovacija i digitalne budućnosti, a u Splitu i okolici u njoj sudjeluje 16 muzeja i drugih ustanova na ukupno 25 lokacija.

Muzej grada Splita pripremio je jedinstvenu izložbu “Splitski grbovi – Kameni grbovi iz Muzeja grada Splita” na kojoj je prikazan 51 kameni grb koji se čuvaju u muzeju i prvi put predstavljaju baštinu grada Splita koja je zapisana u kamenu kroz sačuvane gradske grbove, grbove plemićkih i građanskih obitelji, kao i crkvene grbove.

“Izložba se otvara u 19 sati, a obuhvatit će čak pet muzejskih prostora među kojima dvoranu za povremene izložbe u prizemlju Muzeja, uz mogućnost razgleda izloženih grbova kroz stalni postav – od dvorišta i lođe muzeja, izdvojenih cjelina gradskih i obiteljskih grbova obitelji Marulić do prostora terase na prvom katu”, rekla je kustosica i predstavnica Muzeja grada Splita Darka Perko Kerum. Autorica izložbe, koja će ostati otvorena do 30. travnja, viša je kustosica Muzeja Elvira Šarić Kostić, a izložbu će otvoriti gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Osim toga, svi zainteresirani će uz stručna vodstva moći posjetiti stalni postav Muzeja grada Splita i Galerije Emanuela Vidovića, kao i Podrume Dioklecijanove palače.

U Galeriji Emanuel Vidović, u skladu s temom ovogodišnje Noći muzeja, organiziran je pedagoško-edukativni program za djecu i odrasle “Korištenje novih tehnologija”, a djeca će više saznati o životu i radu splitskog slikara Emanuela Vidovića putem multimedijalnog vodiča Smart guide. Isti će se program odvijati i u Muzeju grada Splita gdje će djeca više naučiti o povijesnim osobama i životu grada Splita kroz Smart guide i izloške koji se čuvaju u Muzeju.

Posjetitelji Galerije Meštrović mogu pogledati stalni postav Galerije, nekadašnje obiteljske vile Ivana Meštrovića u kojoj su izložena njegova remek djela u bronci, gipsu, mramoru i drvu. U 21.30 sati počet će posebni program večeri “Meštrović-nova dimenzija” u kojoj će video projekcija uz glazbu prekriti pročelje Galerije i, kako su rekli organizatori, posjetitelje unijeti u svijet Meštrovićeve umjetnosti i zaviriti u njegove privatne foto albume. Izložbu o srednjovjekovnim simbolima, istočnom Jadranu i Bizantu, Crkvinama-Cisti Velikoj posjetitelji će pak moći vidjeti u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, kao i foto izložbu, ali i razna predstavljanja, projekcije i glazbeni program.

U Noći muzeja sudjeluje i Zvjezdano selo Mosor gdje će se u velikoj dvorani zvjezdarnice održati glazbene i scenske izvedbe za odrasle i najmlađe, te znanstveno-popularno predavanje. Istovremeno će u dvorani biti izložba fotografija s astronautičkom tematikom, a ako vremenske prilike dozvole cijeli će program biti okončan promatranjem noćnog neba s terase zvjezdarnice.

U Etnografskom muzeju moći će se razgledati stalni postav i izložba Makedonske narodne nošnje i tekstilno rukotvorstvo, a u Hrvatsko-francuskoj udruzi Alliance française de Split izložba u 3D tehnici Ukradena baština u suradnji s Muzejom grada Iloka.

“Ispred nas je uzbudljivo razdoblje jer se prvi put predstavljamo splitskoj publici s lokalnim projektom koji predstavlja djelatnost našeg muzeja, njegovu baštinu, a kroz aplikaciju i prezentaciju projekta smo zamislili da ona bude edukativna poruka i način kako preventivno zaštititi baštinu od otuđivanja i nezakonite trgovine”, rekla je ravnateljica Muzeja grada Iloka Maja Barić.

U Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac bit će foto izložba i grafička radionica za djecu Mala škola dubokog tiska, u Prirodoslovnom muzeju četiri izložbe i zajednička prezentacija sa ZOO vrtom Utrke žohara, a na kraju će djeca slagati najveći svjetski puzzle Life od 24 tisuće komada.

Ljubitelji sporta moći će se družiti sa splitskim olimpijcima u Muzeju sporta, te s njima razgovarati i dobiti njihov autogram, dok će ljubitelji glazbe moći uživati u Umjetničkoj akademiji gdje će se među ostalim održati i koncert studenata Glazbenog odjela. a od 19 do 23 besplatno će se moći obići i Muzej osjeta.

Ove se godine prvi put u Noć muzeja uključuje i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Split koja će posjetitelje upoznati s projektom HGK Digitalna komora. Posjetitelji će se od 18 do 21 sat u Komori moći upoznati sa svijetom inovacija županijskih tvrtki. Tu je iTherapy, Steora pametna klupa i web aplikacija Dashboard, program Digitalne akademije za djecu učilišta Algebra, te projekti za digitalizaciju muzeja. Posjetitelji će istovremeno moći i degustirati kavu s gljivama, a u 20 sati će za njih biti održan razgovor s autoricom knjige “Teslina frekvencija mira-Portret jedne vrline” Natalijom Princi.

(Hina)

Tagovi: noć muzeja, split,