Lifestyle

Splitski KBC sa 208 covid pozitivnih pacijenata, najviše do sada, iseljen odjel

"Sada ćemo pojačati broj termina za testiranje iako to neće zadovoljiti sve potrebe"

Autor: Ivona Amidžić - 07.01.2022

Splitski KBC trenutno zbrinjava najviše covid pozitivnih pacijenata do sada, na Klinici za infektologiju ih je 208 od kojih je 47 na respiratoru, zbog čega je na lokaciji Križine iseljen još jedan odjel i prenamijenjen u dio Covid bolnice.

Na ‘eksploziju’ covidom-19 zaraženih pacijenata zbog nesmetanih okupljanja za božićnih i novogodišnjih blagdana upozorio je tada šef Klinike za infektologiju Ivo Ivić, ističući da splitska bolnica polako kompletna postaje Covid bolnica, pa je u Splitsko-dalmatinskoj, ali i ostalim dalmatinskim županijama koje joj gravitiraju, preostala samo lokacija na Firulama.

Inače, građani koji se preko Interneta naručuju na PCR testiranje mogu to, osim u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo i na Turskoj kuli, obaviti privatno ili na drugim punktovima u susjednim gradovima županije, gdje se čeka manje dana na testiranje jer nema tako velike navale kao u Splitu.

“Sada ćemo pojačati broj termina za testiranje iako to neće zadovoljiti sve potrebe. Mi bi na Turskoj kuli mogli raditi još jednu smjenu, ali nam nedostaje čak četiri educirana inženjera koji bi nam radili u laboratoriju. Trenutno educiramo inženjere sa drugih službi da nam to rade, ali nam zato pate druge stvari”, naglasila je ravnateljica Nastavnog zavoda Željka Karin.

Građane je zamolila da ostanu u svojim kućama, da se u slučaju neke potrebe jave svojim obiteljskim liječnicima te čekaju svoj red za testiranje, navodeći da su imali slučaj necijepljene osobe koja je u samo tri mjeseca dva puta dobila koronu.

Posljednjih mjesec dana na širem splitskom području prisutna je i tzv. “gigantska” viroza, kako je zovu obiteljski liječnici, i to zbog visoke temperature, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, a traje i nekoliko tjedana. Zbog toga se dio pacijenata odlučuje na testiranje kako bi utvrdili je li riječ o covidu.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: cijepljenje, covid, koronavirus, oboljeli, zaraženi,